Quantcast

Janis Sidovský: Vstup Barrandova do muxu 2 byl jedním z nejlepších rozhodnutí

| Tisk

logo Nová digitální TV Barrandov už v lednu dosáhla sedmé pozice nejsledovanější televize. Spokojen s výsledky je i Janis Sidovský, místopředseda představenstva, v rozhovoru pro server parabola.cz.

TV Barrandov vysílá už přes 45 dní, jak hodnotíte tuto první fázi?

Pozitivně. Našeho startu si povšimla více než půlka obyvatel, což je pro zcela novou televizi úspěch.

Důležitý je u televize především program, nabízíte vlastní tvorbu a zahraniční akvizice. Máte už představu, jaké pořady zrušíte a naopak, které budete rozvíjet?

Bylo by asi překotné po měsíci dělat radikální závěry. Teď, kdy máme k dispozici první průzkumy sledovanosti, jednotlivé pořady zanalyzujeme a vyhodnotíme podle ohlasu u diváků. Z průzkumů ale vidíme, že u diváků funguje sitcom Ivana Mládka Cyranův ostrov, talk show Jana Saudka, historické a přírodopisné dokumenty anebo české filmové pátky.

S tím souvisí i měření sledovanosti. Uvažujete o nějakém vlastním průzkumu, nebo vstoupíte do peoplemetrového měření?

Ano, vstoupíme, přesné datum bychom mohli znát na jaře. S ATO ale spolupracujeme a oficiálně jsme získali naše první výsledky elektronického měření sledovanosti metodou TV metrů. Všichni mluví o nečekaném úspěchu, my v televizi ale zůstáváme na zemi, čeká nás ještě hodně práce. Po měsíci jsme na polovině našeho cíle, v prvních třech týdnech jsme dosáhli 0,9 % share a některé pořady přesáhly jeden ratingový bod.

Ve vedení TV Barrandov, ještě než začala vysílat, vyměnili tři manažeři, kteří si představovali plnoformátovou televizi každý z nich odlišně. Museli jste hodně upravovat předchozí plány a korigovat je se současnou situací na televizním trhu?

Management je stabilní od loňského jara, kdy byla vedením TV Barrandov pověřena Janka Vozárová, předsedkyně představenstva a současná generální ředitelka. Má zkušenosti s vedením větších firem než je televize o 70 zaměstnancích a přinesla potřebný řád.

Nova a Prima se zdá, že jsou programově stabilizované, ale lze vidět odklon od starších diváků ke stále mladším cílovým skupinám.Manažeři těchto stanic to zdůvodňují tím, že inzerenti si to přejí. Přesto z různých statistik lze vyčíst, že počet těchto diváků sledující televizi se zmenšuje. Jak se na tuto problematiku dívá TV Barrandov?

Je to logický vývoj, se kterým počítáme. Program se bude ještě více vymezovat vůči cílovým skupinám a my jsme na to připraveni. Z průzkumu společnosti Median vyplývá, že TV Barrandov v lednu a první polovině února sledovala nejvíce skupina diváků ve věku 18 - 34 let, druhou nejpočetnější skupinou byli diváci ve věku 35 - 54 let. A na tyto skupiny jsme mířili.

Rozhodli jste se program TV Barrandov šířit v multiplexu 2, společně s programy Novy a Primy. Přestože je to finančně nákladné, vypadá to nyní jako prozíravé rozhodnutí. Jenže, co kabelovky? Někteří operátoři TV Barrandov nezařadili do své nabídky. Jak to řešíte?

Vstup do multiplexu 2 byl jedním z nejlepších strategických rozhodnutí, které jsme učinili. Momentálně nás šíří většina kabelových operátorů, někteří argumentují, že se jim nevejdeme do analogové nabídky, ale pracujeme na řešení. Zásadně je pro nás významná spolupráce s UPC, kde jsme součástí základní nabídky ve všech platformách. V oblasti satelitu jsou pro nás klíčoví Skylink i Gital, kteří signál TV Barrandov šíří od začátku vysílání. A jsme také na IPTV včetně O2 Televize



Začátkem února se rozšířila informace, že připravujete HD vysílání v DVB-T. Je možné rozvést, jak si to představujete?

Je pravda, že se tato informace rozšířila a to nikoli směrem od nás a je pravda, že i takovou možnost zvažujeme. Další informace by byly v tuto chvíli čirou spekulací. Náš televizní komplex disponuje zařízením pro zpracování signálu v HD kvalitě a tedy jest samozřejmostí, že hledáme všechny dostupné přenosové cesty, jak signál v tomto rozlišení k divákovi dopravit.

Generální ředitel Novy argumentuje, že Praha není připravena na vypnutí analogu z důvodu nemožnosti stihnout modernizovat společné televizní antény (STA) a potvrzují to i samotné montážní firmy. Jak se na tuto situaci díváte?

O vypnutí analogu se obecně ví od schválení Technického plánu přechodu. O tom, že provozovatelé STA nestačí modernizovat stávající systémy se také ví. O této situaci lze polemizovat poměrně rozsáhle, ale faktem zůstává, že s modernizací majitelé domů otáleli zbytečně dlouho a že tato problematika mohla být již za námi. Nás jako vysílatele závislém na stavu těchto systémů tato situace mrzí, nicméně Technický plán přechodu je závazný dokument a předpokládáme, že modernizace STA bude akcelerována v nejvyšší možné míře.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články