Quantcast

Eutelsat oslavuje - vysílá 100 programů ve vysokém rozlišení

| Tisk

logo Evropský satelitní operátor Eutelsat Communications dnes oznámil, že překročil hranici 100 programů ve vysokém rozlišení (HDTV), které se šíří přes jeho satelity. Stým HD programem se stal Sky Sport 1 HD italské placené televize Sky Italia na satelitu Hot Bird (13°E).

První program v HD kvalitě Euro 1080 se na satelitu Eutelsat objevil v roce 2005. Tehdy se stanice vysílala v rámci ukrajinské pay-tv platformy Poverkhnost na satelitu Eutelsat W4 (36°E). Ze statistik dále vyplývá, že ze 243 HD programů, které se vysílají v Evropě na Středním Východě, je 42 procent z nich šířena přes satelity Eutelsatu a dokazuje to významnou pozici satelitního operátora jako distributora HD obsahu v regionu.

40 procent ze všech HD programů na Eutelsatech se vysílá přes evropskou satelitní pozici Hot Bird (13°E). Znamená to, že flotila satelitů Hot Bird vysílá 40 stanic v high-definition TV. Vedle satelitů Hot Bird pomáhá k růstu počtu programů ve vysokém rozlišení také druhá významná pozice pro Evropu - 9 stupňů východně, kde je aktuálně zaparkován telekomunikační satelit Eurobird 9A. Ten přenáší HD obsah v placených službách jako je Platforma HD (Rusko) a Hello HD (Maďarsko). Další programy ve vysokém rozlišení jsou zde šířeny prostřednictvím dalších platforem. V poslední době zde zahájily šíření Sundance Channel HD a Penthouse HD, Penthouse HD 1/2.

Zrychlující se tempo rozšiřování vysílání v HDTV v celé Evropě a na Blízkém východě odráží rostoucí penetraci HD Ready a Full HD televizorů v domácnostech. Podle odhadů Screen Digest je 70 milionů domácností připraveno na HD vysílání.



Zájem o příjem HD vysílání roste. Dokazuje to analýza společnosti Eutelsat. Výzkum, který provedly společnosti GfK, TNS a CSA ve 37 zemích napříč regionem ukázal, že více než 10 milionů domácností hodlá během příštího roku investovat do zařízení pro příjem programů ve vysokém rozlišení (HD).

V Česku a na Slovensku nabízejí HD obsah kabelové, IPTV platformy a také satelitní služby Skylink a CS Link na satelitech Astra (23,5°E). V příštím roce hodlá svoji HD nabídku představit také provozovatel placené televize UPC Direct. HD nabídka bude šířena z nové pozice platformy - 0,8 st. západně, kde slouží satelit Thor 5 a v následujících měsících se zde objeví také Thor 6. Televizi ve vysokém rozlišení může také nabídnout maďarská T-Home, která brzy vstoupí na slovenský trh.

redakce





Reklama




Vybrané články