Quantcast

CrossEPG - výkonný plugin EPG (nejen) pro Freesat, Sky Digital a Sky Italia

| Tisk

Častou připomínkou satelitních diváků je absence týdenního elektronického programového průvodce (EPG) u populárních platforem Freesat a Sky Digital (Velká Británie) a Sky Italia (Itálie). Elektronický jízdní řád televizí je dostupný u těchto platforem na certifikovaných přijímačích a mimo ně prakticky nebylo dlouhodobě možné jej využívat. Vzhledem k rostoucí popularitě (zejména) britských FTA programů se objevilo několik zajímavých technických řešeních pro týdenní EPG.

EPG pro Freesat se k dispozici jako součást software pro DVB PC karty a také některé image pro populární multimediální set top boxy Dreambox. Tato feature funguje víceméně dobře. Existuje ale ještě výkonnější řešení a řadou dalších funkcí pro přijímače Dreambox - rozšíření pro tyto přístroje se jmenuje CrossEPG.

Hardwarové a systémové požadavky pro chod CrossEPG

Pro úspěšný provoz pluginu CrossEPG je potřeba Dreambox s Enigmou 2 nebo DGStation. Plugin by měl pracovat i s přijímači IP BOX (netestováno). Popis a test byl proveden na přijímači Dreambox DM7025. Bez problémů funguje také v přijímači Dreambox DM8000.

Image v Dreamboxu může být takřka libovolné - chod CrossEPG není omezen jen na konkrétní image. Je třeba upozornit, že v některých starších images nemusí plugin z různých důvodů fungovat (staré knihovny, struktura adresářů a podobně).

Instalace

Podrobně je instalace popsána na domovských stránkách pluginu CrossEPG - www.crossepg.com a proto nemá smysl ji zde opisovat. Vzhledem k tomu, že instalace a samotná konfigurace není určena naprostým začátečníkům, popíši obecně postup, který je třeba provést (platí pro Dreamboxy):

1, instalace pluginu IPK do přijímače
2, restart GUI Enigma 2
3, úprava souboru /usr/bin/enigma2.sh doplněním řádku /usr/crossepg/crossepg_epgmove.sh před LD_PRELOAD=/usr/lib/libopen.so.0.0 /usr/bin/enigma2
5, Menu - Nastavení - CrossEPG nastavení například podle následujícího obrázku (data se budou ukládat na CF kartu)


obrazek
Obrázek - CrossEPG nastavení

6, úprava souboru /usr/crossepg/crossepg_epgmove.sh kam se mají data nakopírovat (výpis části skriptu, tučně je uvedeno to, co je třeba zkontrolovat, aby korespondovalo s odkládáním EPG dat image Dreamboxu)

if [ -f "$DBROOT/ext.epg.dat" ] # try on configuration path

then

echo copying ext.epg.dat from $DBROOT

$HOME/crossepg_epgcopy "$DBROOT/ext.epg.dat" /media/hdd/epg.dat

elif [ -f "/hdd/crossepg/ext.epg.dat" ] # if we have a bad path try with default path

then

Cesta se nastavuje podle toho, kam se ukládají EPG data se kterými přijímač pracuje.

7, Menu - Nastavení - CrossEPG - Extra (modré tlačítko) a výběr Start automated task. Pokud jste vše nastavili podle obrázku, začnou se stahovat EPG data pro programy Sky Digital (je nutné mít příjem signálu ze satelitů Astra 28,2E/28,5E). Po stažení dat následuje konverze dat a začlenění do struktury EPG v přijímačích Dreambox. V některých případech je po stažení EPG přes CrossEPG nutné provést restart GUI. Dojde k přepisu původní cache EPG dat.

EPG pro Freesat, Sky Digital a Sky Italia

EPG pro platformy Sky Digital a Sky Italia se stahují z transpondérů těchto platforem a není tedy nutné mít přísttup na internet.


obrazek
Obrázek - EPG na programu Bliss (via CrossEPG)

V případě britských programů se stahují data pro všechny volné i kódované programy Sky Digital, čímž získáme EPG data i pro stanice, které jsou v nabídce Freesatu a na kterých se EPG standardně na týden nenačítá (ne všechny FTA programy na 28,2°E/28,5°E jsou součástí Freesatu!).

Obdobně funguje CrossEPG i na programech Sky Italia. Zde musíme mít signál ze satelitů Hot Bird (13°E), odkud přijímač (plugin) data stahuje.


obrazek
Obrázek - EPG na programu Zone Horror +1 (via CrossEPG)

EPG pro jiné platformy

CrossEPG v současné době podporuje zatím jen protokol Open TV. Během podzimu a zimy hodlá autor tohoto rozšíření aplikaci rozšířit o podporu MHW, MHW2, NagraGuide a ostatní. V praxi to bude znamenat to, že EPG bude možné přes CrossEPG využívat i u ostatních platforem, které nevysílají standardním způsobem EPG na celý týden.

CrossEPG jako řešení pro programy bez EPG

Aplikace CrossEPG je řešením pro stahování EPG dat ze satelitu pro platformy, které vysílají data v rámci protokolu OpenTV. Plugin je ale možné využít i jiným způsobem - importem dat z CSV souborů či stažení programových informací (programové plány) přímo ze stránek vysílatele (je nutné internetové připojení). Nevýhodou je nutnost mít přístup k programovým informacím (CSV souborům), které má Dreambox zpracovat. Velkou výhodou je získání EPG informací u programů, které týdenního programového průvodce nevysílají (například Spektrum, Minimax na CS Linku či History SD na Skylinku).

CSV soubory s daty se umisťují do /mnt/hdd/crossepg/import . Jak mají CSV soubory vypadat najde zájemce na stránkách CrossEPG.




obrazek
Obrázek - EPG na programu Spektrum (paket CS Link )


obrazek
Obrázek - EPG na programu History SD (paket Skylink)

Pro koho je CrossEPG určen?

Plugin je určen zejména satelitním divákům, kteří hledají informace o programech platforem Freesat, Sky Digital a Sky Italia a vlastní přijímač, který je podporován aplikací CrossEPG. Velkou předností je i to, že lze začlenit i vlastní data z CSV souborů, takže je možné EPG pokrýt i námi oblíbené programy, které EPG nemají.

CrossEPG může využívat i začátečník, který umí ovládat přijímač Dreambox. Samotná instalace a konfigurace není úplně nejjednodušší.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články