Quantcast

Multifokální parabola BIG-BISAT (1.)

| Tisk


obrázek
Předmětem dnešní recenze je špičková multifokální anténa BIG-BISAT od francouzského výrobce VISIOSAT.

BIG-BISAT pochází ze skupiny antén SMC, což je patentovaný produkt, ze kterého je vyroben reflektor této antény.


obrázek
Jedná se o materiál na bázi polyesteru, ve kterém je obsažena kovová struktura.


obrázek

obrázek
Detekce kovové složky uvnitř polyesterového mareriálu.

Výrobce poskytuje desetiletou záruku na prorezivění. Pro optimální konstrukci multifokálního příjmu je k dispozici on-line výpočetní program, který po zadání místa příjmu a cílených družic, spočítá veškeré hodnoty nastavovacích parametrů.


obrázek
http://vsat.visiosat.com/ .

Osobně se mi nepodařilo provést registraci na stránkách výrobce, tudíž ani přístup k tomuto on-line SW. Nakonec jsem demonstrativní návrh získal jinou cestou.

Dle mého názoru to není pro přesné nastavení antény nezbytně nutné, ale určitě je to dobrý pomocník především pro méně zdatné uživatele, kteří nevlastní potřebnou měřící techniku.

Anténa je dodávána v barevném kartonu kompletně rozebrána.


obrázek

obrázek
Součástí dodávky jsou čtyři držáky na klasické LNB /40mm/.


obrázek

obrázek
Lze dokoupit i držáky na větší průměr a to pro monobloky s odstupem 3 stupně na orbitě.

Polyesterový reflektor je dodávám ve třech odstínech /bílý, šedý a hnědý/ a na zadní straně je bohatě vyprofilován vzpěrama proti deformaci.


obrázek
K reflkektoru je dvěma šrouby pevně upnut duralový krk antény, který je precizně profilován a vybaven vespod montážní lištou, pro vedení koaxiálních kabelů od LNB/ cca 2,5cm čtverečních.


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

Ke krku je upnuta vodící kolejnice pro držáky LNB. Kolejnice je vybavena symetrickou stupnicí, která simuluje orbitální stupně na obě strany od ohniska +/- 25st.


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek
Držáky LNB jsou asymetrické, podobně jako u E-85. Minimální rozestup LNB je rovněž stejný jako u E-85 - cca 4 stupně na orbitě. Díky asymetricky řešeným držákům LNB je rozteč sousedních konvertorů limitována. Platí stejné pravidlo, jako u E-85, když potřebujeme rozteč 4 stupně/ 23,5-19,2/, pak zákonitě ze těmito konverotry bude minimální rozestup 5 resp. 6 stupnů. Eurobird 1 nainstalovat bez problému lze /5 st/, ale za konvertorem pro Astru 19,2E zbyde místo už jen na Hotbird /6 st/. Kdo montoval E-85, tak ví o čem píši…


obrázek

obrázek
Použitý materiál je stejný jako u kolejnice – tvrzený, mrazuodolný plast.
Výrobce doporučuje používat konvertory ALPS /raketky/, pro maximální operativní možnosti. Pohyb držáků po kolejnici je velice příjemný a přesný.


obrázek

obrázek
Kolejnice je na krajích vyztužena proti vibracím a nechtěnému naklánění dvěma vzpěrama, které ji pevně spojují s reflektorem.


obrázek
Hlavní nastavovací mechanismus tradičně řeší tři parametry: Azimut, Elevaci a Skew /Tilt/ antény.


obrázek
Anténu lze bez problému upnout až k trubce o průměru 60mm.
Obě zubatky jsou z masivní oceli a zajištují nekompromisní upnutí ke kulatině.


obrázek
Azimut se řeší standardně dvěma dlouhými šrouby a Skew /Tilt/ je nastavován podobně jako u E-85 /tři vodící šrouby ve vyražené dráze/. Ocelový mechanismus je opatřen odolnou chemickou, povrchovou úpravou. Jak je odolná proti korozi ukáže čas.



Rozhodně to bude lepší než u E-85, kde se jedná pouze o slabý poprašek vrchní barvou.


obrázek
Veškerou práci na mechanismu zvládnete pomocí klíče 13. V reklamní pdf-ce je avizováno, že lze anténu sestrojit a nastavit za deset minut – rád bych to viděl…

http://www.visiosat.com .

pokračování příště

Saxon





Reklama




Vybrané články