Quantcast

UPC Direct bude spolupracovat s Canal Digital

| Tisk

logo Středoevropská satelitní pay-tv platforma UPC Direct zahájila spolupráci se severskou pay-tv platformou Canal Digital (Thor 3 / Thor 5, 1°W) se kterou budou sdílet některé programy. Zkvalitní a zároveň zefektivní se tak řada programů, které budou obě platformy nabízet společně. Informaci přinesl magazín BroadbandTVNews (BtvN).

Platforma UPC Direct je určena pro zákazníky v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. V letošním roce se společnost Liberty Global, vlastník platformy, rozhodl přesunout svoji službu ze satelitů Astra na orbitální pozici 19,2 stupně východně na novou lokaci - 0,8°W/1°W, kde slouží satelity skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) - Thor 3 a Thor 5 a satelit americké společnosti Intelsat Ltd. - Intelsat 10-02.

Skandinávská tzv. hot bird pozice 0,8°W-1°W, jak se ji často říká, byla logickou volbou pro další existenci UPC Direct. Na nové lokaci již působí sesterská platforma Focus Sat, která nabízí obdobnou placenou službu pro zákazníky v Rumunsku. Ze satelitů Intelsat 10-02 a Thor 5 také vysílá konkurenční platforma Digi TV, působící i v Rumunsku, Maďarsku, České republice a Slovensku - tedy ve všech 4 krajinách, kde působí satelitní služby Liberty Global.

V létě letošního roku TSBc oznámil, že provozovatel paketu UPC Direct si objednal 7 transpondérů na satelitech Thor 5 a Thor 6 s možností rozšíření kontraktu o další transpondéry. Druhý z uvedených satelitů byl vynesen docela nedávno - 29.10.2009 a (zatím) úspěšně prochází technickými testy na dočasné orbitální pozici. Pak se přesune na 0,8°W, kde nahradí dosluhující družici Thor 3. Celá pozice je tak v relativně krátkém období inovována moderními telekomunikačními satelity. Připomeňme, že na jaře loňského roku byl uveden do provozu satelit Thor 5, který nahradil původní Thor 2.

Prvním cílem provozovatele paketů Focus Sat a UPC Direct bylo zefektivnit distribuci programů - řada stanic totiž může být nabízena ve všech čtyřech zemích a je proto zbytečné je vysílat vícekrát. Zahájení kooperace mezi skandinávskou Canal Digital a středoevropskou UPC Direct je dalším krokem v hledání úspor za šíření totožných programů, které se již vysílají na některém z uvedených satelitů.

"Vidíme nyní, že Canal Digital a UPC Direct mohou sdílet kapacitu. Myslíme si, že deset programů může sdílet stejný signál a že Canal Digital může dostat lepší cenu od Cato [Halsa] a jeho týmu, přičemž bude více kapacity pro ostatní hráče," vysvětlil Christian Albech, CEO společnosti Telenor Broadcast Holding v exkluzivním interview pro BtvN.

Platforma UPC Direct používá systémy podmíněného přístupu Irdeto CryptoWorks a Nagravision, severská Canal Digital využívá systém Conax. UPC Direct na stávajícím satelitním systému Astra (19,2°E) v současnosti spolupracuje s holandskou pay-tv Canal Digitaal.



Podle zástupců UPC Direct jsou jednání o sdílení kapacity v plném proudu, včetně úvah o sdílení konkrétních stanic. Půjde pravděpodobně o ty mezinárodní kanály, které vysílají s malou či žádnou lokalizací. To by znamenalo, že se může jednat o Eurosport, VH1, CNN International a další programy.

UPC Direct na konci října opět spustil testovací vysílání na satelitu Thor 3 (0,8°W), kde má v provozu zatím jeden transpondér. Úkolem je ověřit kvalitu signálu na území střední a východní Evropy při nastavených parametrech. Pokud budou testy pokračovat i v dalších týdnech, bude zajímavé srovnávat signál ze stávajícího staršího satelitu s novou družicí Thor 6. Pro příjem transpondérů ze satelitů Thor 5 a Thor 6, které bude platforma využívat, bude postačovat parabola od průměru 60 cm.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články