Quantcast

Vlastník TV Nova spouští české MTV

| Tisk

logo Na český a slovenský televizní trh vstupuje česká verze známého globálního kanálu pro mladé - MTV. Dnes 29. listopadu 2009 ve 21:00 hodin bude slavnostně spuštěna v pořadí již 68. národní stanice MTV. Tu bude provozovat vlastník TV Nova, který ji zařadí do rodiny svých tématických kanálů, která již obsahuje sportovní kanál Nova Sport a seriálový a filmový kanál Nova Cinema. Vysílání odstartují tři videoklipy - v česko-slovenské premiéře klip Empire State of Mind od Jay-Z a Alice Keys, dále vítězka první řady Česko hledá Superstar Aneta Langerová s klipem V bezvětří a do třetice klip americké kapely Linkin Park s písní Numb.

Program televize MTV budou tvořit hudební pořady (videoklipy, hitparády, koncertní vystoupení, magazíny) a dále reality show, magazíny ze života celebrit, lifestylové magazíny a zkrátka pořady pro mladé. Zhruba 50 procent vysílacího času bude patřit hudbě. Vysílání bude zaměřeno na diváky ve věku 15 až 34 let. Stanice bude vysílat 24 hodiny denně.

ČTĚTE TAKÉ:

* MTV startuje vysílání v Česku a na Slovensku

MTV bude na trhu konkurovat české hudební televizi Óčko, která na trhu funguje již od roku 2002. Dalším přímým konkurentem "emtývíčka" bude slovenská stanice Musiq1, která nedávno vstoupila do nabídek českých kabelových operátorů a její obliba velmi rychle roste.

Vznik lokální MTV

Na domácí verzi MTV čekají diváci na území bývalé federace již několik let. Řada sousedních zemí vlastní MTV má i několik let - Německo, Rakousko, Polsko ale i Maďarsko a Ukrajina. Na maďarském trhu odstatovala lokalizovaná verze MTV v říjnu 2007. V srpnu téhož roku začala vysílat i na Ukrajině. O spuštění MTV pro Českou republiku a Slovensko usilovalo několik subjektů - včetně společnosti Mina Media, která hodlala provozovat stávající MTV Adria, vysílající pro země bývalé Jugoslávie, na území Balkánu a v ČR a SR.

Jak bude české MTV v Česku a na Slovensku úspěšné zatím nelze jednoznačně odpovědět. Silná světová značka MTV a silná pozice CME, vlastníka TV Nova v Česku a Markíza na Slovensku, mohou výrazně přispět k pevné pozici MTV u nás.

Vznik lokálních mutací přinesly odlišné požadavky na jednotlivých trzích a tedy nutnost přizpůsobovat obsah místním podmínkám. Původní jediné MTV vysílající program pro celou Evropu bylo postupně na jednotlivých trzích nahrazeno MTV v místním jazyce. Podobně k tomuto kroku došlo před 3 lety v Pobaltí, kde vznikly tři mutace pro Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Z ekonomických důvodů byla na začátku letošního roku sloučena verze MTV pro Lotyšsko a Litvu do jedné. Nedávno byl ukončen provoz národních verzí MTV a ve všech třech zemích se opět vysílá původní MTV Europe.

Distribuce MTV

České MTV bude k dispozici v nabídkách kabelových, IPTV a satelitních platforem na území České republiky a Slovenska. Postupně by měla nahradit původní evropský feed MTV. Na satelitu program najdou zákazníci platforem CS Link a Skylink. Platforma UPC Direct bude zatím šířit MTV Europe. Důvodem je především fakt, že provozovatel má uzavřený kontrakt s MTV Networks a odebírá jej z transpondéru této společnosti. Z kapacitních důvodů bude program na Directu šířen zřejmě až po oficiálním vstupu na satelitech Thor 5 a Thor 6 - tedy z pozice 0,8 stupňů západně.

Zákazníci CS Linku a Skylinku mohli od středy 26.11.2009 do dneška přijímat MTV Europe, které dnes vystřídá plně lokalizovaná verze MTV. Společnost Media Vision bude zajišťovat satelitní distribuci pro ostatní operátory.

technické parametry:

satelit: Astra 1G (23,5°E)
kmitočet: 12,070 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4


norma: DVB-S
kódování - CA systém: CryptoWorks
přístupové karty: CS Link (0D0F), Skylink (0D03, 0D70)
umístění: placená nabídka

MTV je na kartách CS Link a Skylink umístěn do placené nabídky. Na kartách Skylink je v rámci multikanálového balíčku Multi. Uživatelé karet CS Link jej najdou v balíčcích Mix, Total a mohou si jej zařadit do volitelného balíčku Mých 6. V rámci promo akce je program MTV dostupný do 9. prosince 2009 pro všechny majitele karet Skylink. Na kartách CS Link jej v neplacené nabídce mohou diváci sledovat až do konce roku - tedy do 31.12.2009.

Kanál MTV vysílá ve 162 zemích světa ve 33 jazycích.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články