Quantcast

České a slovenské UPC Direct na 1W od května, maďarské od června

| Tisk

logo Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct má již harmonogram startu paralelního šíření na dvou orbitálních pozicích - stávající Astře a novém satelitním systému Thor. Pro český a slovenský trh byl stanoven termín spuštění oficiálního vysílání na nové pozici Thor k 1. květnu / máji 2010. Od tohoto dne bude probíhat proces reinstalace parabol u abonentů služby v Česku a na Slovensku. Potvrdila se tak dřívější informace webu parabola.cz.

Vstup na Thor bude probíhat ve třech vlnách. Jak již bylo zmíněno pro země bývalé federace v květnu. O měsíc později (v červnu / júni 2010) bude služba z nové pozice 1°W nabízena také pro zákazníky z Maďarska. Od října / októbra 2010 také pro klienty v Rumunsku.

Od výše uvedených termínů budou klienti nejstarší digitální satelitní placené televize u nás komunikovat s novou společností UPC DTH S.a.r.l. založenou v Lucembursku. Nová firma bude svým klientů služby i fakturovat. O chod společnosti se bude starat zhruba 20 až 30 lidí. Počet zaměstnanců může růst s budoucím rozšiřováním počtu zákazníků a poskytovaných služeb. O změnách budou klienti průběžně informováni.

Vstup Directu na novou pozici na trzích v několika vlnách může souviset se snahou postupného uvolňování kapacity na satelitech SES Astra pro klienty tohoto satelitního operátora. Astra má již dlouhodobě problém vyhovět rostoucím požadavkům vysílatelů zejména ze západní Evropy. Volné kapacity je málo. Poptávka po nové kapacitě je například z Německa. Tamní platforma Sky Deutschland hodlá v létě spustit další programy ve vysokém rozlišení.

S přesunem UPC Direct na Thor mohou klienti očekávat vylepšenou/rozšířenou nabídku programů, včetně přidání nových kanálů, zlepšení kvality obrazu i na stanicích ve standardním rozlišení (SD) a startu programů v high-definition TV (HDTV). Názvy kanálů nechce provozovatel platformy zatím sdělit z důvodu stále probíhajících jednání s jednotlivými broadcastery. Již nyní je jasné, že služba nabídne mnohem více místního obsahu a služeb než je tomu dnes v Maďarsku, Česku a na Slovensku.

Provozovatel UPC DTH S.a.r.l. zachová obě značky - v Česku, na Slovensku a v Maďarsku bude služba nabízena pod značkou UPC Direct, v Rumunsku pod stávajícím označením Focus Sat. S přeladěním parabol z pozice 19,2°E na 1°W pomohou technici platformy. Se zákazníky se domluví na čase přeladění na novou pozici. Pro příjem signálů ze satelitů Thor 5/6 postačí parabola od průměru 60 cm (tedy stejná velikost jako na stávající Astru). Po přesunu se cena dosavadních služeb nezmění.



Připomeňme, že provozovatel služby UPC Direct podepsal v červenci / júli 2009 kontrakt na využívání sedmi transpondérů na satelitech Thor 5 a Thor 6, které pracují na orbitální pozici 0,8 stupně západně (tedy o rovných 20 stupňů na západ proti stávající Astře). Kapacita bude využita pro budoucí šíření služby UPC Direct pro český, slovenský a maďarský trh. Kapacita poskytne potřebnou kapacitu pro budování multikanálové nabídky a také spuštění dalších služeb. UPC Direct nyní využívá kapacitu na satelitech Astra, na pozici 19,2°E. Kontrakt na kapacitu vyprší koncem letošního roku. Snahou je ukončit paralelní distribuci co nejdříve. Předpokládaný termín konce Directu na 19,2°E je léto 2010.

Na pozici 0,8°W je nyní v provozu ještě satelit Thor 3. Ten 7.4.2010 ukončí svůj provoz a tuto pozici opustí (služby budou do té doby přesunuty na Thor 6, resp. Thor 5). Na sousední lokaci 1°W je zaparkován satelit Intelsat 10-02. Ten využívá RCS/RDS, provozovatel konkurenční služby Digi TV.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články