Quantcast

9E: Sundance Channel HD a Mezzo Live HD - oficiální start

| Tisk

logo Satelitní operátor Eutelsat zahájil oficiální šíření dvou programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) - Sundance Channel HD a Mezzo Live HD. Eutelsat je tak prvním satelitním operátorem, který tyto programy šíří. Obě nové HD stanice najde zájemce na satelitu Eurobird 9A na pozici devět stupňů východně.

Spuštěním Sundance Channel HD je satelit Eurobird 9A vůbec první družicí v Evropě, která jej šíří. Stanici vlastní společnost Rainbow Media a nabízí program pro diváky ve věku od 18 do 49 let. Vysílání je určeno především kabelovým operátorům v regionu střední Evropy. Jako první jej do své nabídky zařadí UPC v Polsku. Není vyloučeno, že program bude zařazen i v dalších zemích, kde UPC nabízí své služby - například v Česku a na Slovensku.

"Zahájením vysílání na Eurobird 9A významně expandujeme s programem Sundance Channel", řekl Harold Gronenthla, SVP a generální ředitel Rainbow Media Global. Playout a uplink stanice je pod kontrolou společnosti Telefonica ve Španělsku.

technické parametry:

satelit: Eurobird 9A (9°E)
kmitočet: 12,092 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S/QPSK
kódování: zatím žádné, plán Viaccess PC 4.0

Lagardére Active společně s francouzskou veřejnoprávní televizí France Télévisions spustily nový kanál ve vysokém rozlišení pod názvem Mezzo Live HD. Stanice zaměřená na klasickou hudbu a jazz je sesterským kanálem Mezzo SD. Nová stanice odstartovala pravidelné vysílání k 1.4.2010. Vysílá 24 hodiny denně. Kompletní obsah je v nativním HD formátu. Diváci se mohou těšit na opery, koncerty klasické hudby, balety a jazzové koncerty. V prvním roce vysílání nabídne 270 hodin nového obsahu. Mezzo Live HD vysílá odlišný obsah od Mezzo ve standardním rozlišení.

"Mezzo Live HD je HD kanál výhradně s nativním obsahem a určen k vysílání přímých přenosů. Jsme hrdí na tuto významnou technologickou inovaci pro milovníky klasické hudby a jazzu. Mezzo Live HD aspiruje na to stát kulturním HD kanálem v Evropě. Jedná se o silné argumenty pro naše klienty, kabelové, satelitní a IPTV operátory," říká Emmanuel Génin, ředitel distribuce a prodeje Lagardére Active Television Activities.

technické parametry:

satelit: Eurobird 9A (9°E)
kmitočet: 11,881 GHz
polarizace: vertikální


SR: 27500
FEC: 2/3
norma: DVB-S2/8PSK
kódování: zatím žádné, plán Viaccess PC 2.6

Signál Mezzo Live HD na satelit Eurobird 9A zajišťuje izraelská satelitní společnost RRsat.

Eutelsat nabízí na své pozici 9°E již více než 250 stanic, z toho kolem 30 ve vysokém rozlišení a pro Eutelsat se stává pozice 9°E po satelitním systému Hot Bird druhou nejdůležitější pozicí pro šíření HD obsahu.

redakce





Reklama




Vybrané články