Quantcast

ČT HD bude střídat programy ČT1 a ČT2. Ojediněle ČT4

| Tisk

logo Veřejnoprávní Česká televize (ČT) stanovila orientační plán podoby vysílání obsahu na programové pozici ČT HD. Obvykle bude ČT HD vysílat od pátečního rána do sobotního rána vysílání programu ČT2. Po zbývajících šest dnů v týdnu zde poběží kanál ČT1.

Veřejné testovací vysílání ČT HD bylo spuštěno na konci srpna loňského roku. Se zahájením Zimních olympijských her v kanadském Vancouveru byl statut změněn na oficiální vysílání. ČT HD přinesl po dobu olympiády střídavě programy ČT2 a ČT4 s nativním olympijským obsahem. Po skončení her přepíná mezi ČT1 a ČT2. Informovala dnes o tom ČT

"Schéma přepínání bylo stanoveno zejména s ohledem na pořady dostupné v nativním HD rozlišení, které jsou pravidelně vysílané na Jedničce a Dvojce. Dle tohoto pravidla ČT HD přebírá od pátku 05:00 hodin do soboty 05:00 hodin vysílání ČT2, po zbytek týdne vysílání ČT1. V mimořádných případech, jakými jsou zejména sportovní přenosy, může být standardní cyklus přepínání aktuálně upraven a v daný den bude ČT HD přebírat oproti plánu výjimečně ČT4. O takových změnách bude Česká televize vždy informovat," řekl Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize (ČT).

A dále upozorňuje, že ČT HD není samostatným programem. "ČT HD není samostatným programem, ale jen společnou distribuční cestou pro vysílání programů ČT1, ČT2 a sportovního ČT4 ve vysokém rozlišení HD. Vedle pořadů dostupných v nativním vysokém rozlišení jsou ostatní snímky pro vysílání prostřednictvím ČT HD přepočítávány ze standardního rozlišení SD do HD," upřesňuje.

V nativním HD formátu ČT vysílá tyto pravidelné pořady: populární show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny o vaření Kluci v akci (ČT1 pondělí od 17:30 hodin), Na cestě s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po zajímavých koutech světa (ČT1 pondělí od 21:00 hodin), rady řidičům Stop (ČT1 čtvrtek od 17:25 hodin), páteční přírodopisné dokumenty – nyní cyklus BBC Yellowstonský národní park (ČT2 pátek od 20:00 hodin), seriál medailonků dětí z celého světa Na cestě za dětmi (ČT1 neděle od 18:35 hodin). Zařazovány jsou i jednotlivé snímky v HD kvalitě. Aktuálně nový thriller Na vlky železa s Miroslavem Etzlerem v hlavní roli váženého lékaře, který se stane desperátem v nečestném boji o všechno (ČT1 neděle 7. března 2010 od 20:00 hodin). Dále diváci uvidí ve vysokém rozlišení nový film Andrey Sedláčkové podle předlohy Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové Rytmus v patách (ČT1 neděle 14. března 2010 od 20:00 hodin) – známý hrdina J. Škvoreckého, Danny Smiřický, miluje tentokrát domnělou špionku, malou pražskou Mataháru. Uvedeny budou také další snímky původní dramatické tvorby ČT, jejichž většina je v posledních letech vyráběna již ve vysokém rozlišení. Česká televize připravuje do vysílání i další pořady ostatních žánrů v nativním HD rozlišení, mimo jiné přímý přenos z vyhlášení televizní ankety TýTý 2009 (ČT1 sobota 27. března 2010 od 20:00 hodin).

Diváci se snadno dozvědí, jaké pořady jsou vysílány v nativním vysokém rozlišení HD. V TV programu na webu parabola.cz jsou pořady vysílané v nativním HD formátu označené příslušným symbolem HD.

Vysílání ČT HD je dostupné primárně v satelitní digitální distribuci z družice Astra 1E (transponder 55, 10,803 GHz, horizontální polarizace, FEC 5/6, 22 MS/s) na pozici 23,5° východně. Příjem není zpoplatněn, je však kvůli vysílacím právům omezen podmíněným přístupem na území České republiky, a to prostřednictvím přístupové karty.



Na kartách Skylink i CS Link je ČT HD v rámci základní nabídky bez registračního a měsíčního paušálního poplatku, hradí se pouze jednorázová pořizovací cena karty. Pro příjem ČT HD diváci potřebují vedle přístupové karty také vhodná přijímací zařízení a zobrazovače – satelitní parabolickou anténu s konvertorem (průměr paraboly ideálně 60 cm a více), odpovídající satelitní set-top-box (vyhovující standardům DVB-S nebo DVB-S2 a MPEG-4, osazený buď přímo zabudovaným modulem CryptoWorks nebo univerzálním rozhraním CI pro připojení tohoto modulu) a televizor schopný reprodukovat signál 1080i25, nejlépe samozřejmě s plným rozlišením 1920 × 1080 bodů (tzv. Full HD).

ČT HD lze přijímat také v rámci zemského digitálního vysílání sítě 4 (provozuje společnost Telefónica O2; signál pokrývá Prahu, Brno a Ostravu; pro příjem je potřeba pokročilý digitální televizor či set-top-box DVB-T MPEG-4). ČT HD přebírají do své distribuce také někteří komerční kabeloví a IPTV operátoři (viz. jejich nabídky). Tyto distribuční cesty neprovozuje Česká televize, proto nemůže garantovat rozsah služeb a jejich technickou úroveň.

redakce





Reklama




Vybrané články