Quantcast

EU: Konec výhradních teritoriálních práv

| Tisk

logo Evropský soudní dvůr přijal stanovisko od právničky Juliane Kokott, že britský vysílatel BSkyB a jiní operátoři placené televize v celé Evropě, nebo držitelé práv nemohou zakázat hospodám nebo jiným subjektům abonovat zahraničních programové služby, držící práva na obsah pro svoji zemi.

Bezprostředním následkem bude to, že BSkyB a anglická Premier League (EPL) nezakáží britským hospodám šířit přenosy EPL ze zahraničních sportovních kanálů. Nezávazné stanovisko od právníčky Juliane Kokott zaslané Evropskému soudnímu dvoru (ESD) říká, že by to porušilo zákony EU. Je to velmi zajímavé rozhodnutí, soudní dvůr přijal jiné rozhodnutí, než které mu poslala advokátka.

Do sporů se díky veřejné projekci sportovního přenosu z cizojazyčného programu dostalo pohostinství v Portsmouthu, kde Karen Murphy byla pokutována za to, že si zajistila levnější přístup ke sportovním přenosům z řecké satelitní platformy. Její právníci argumentovali, že jednotný trh EU by měl umožnit využívání nabídky evropského vysílatele.

Případ se před Evropský soudní dvůr (ESD) dostal díky přenosům z anglické Premier League, která poskytuje licenci na zápasy pro každou zemi zvlášť. Pokud soud souhlasí se stanoviskem právničky, nebude prodej sportovního obsahu, filmů nebo jiného exkluzivního obsahu v rámci EU již možný.

"Exkluzivní dohody týkající se fotbalových zápasů jsou proti právu Evropské unie," řekla právnička. "Výhradní práva mají vliv na rozdělení vnitřního trhu zcela oddělené národní trh, které představují závažné porušení volného pohybu služeb," dodala.

Firma jednající ve jménu EPL podala obvinění proti Karen Murphy, protože jen Sky UK má exkluzivní práva k vysílání zápasů ve Velké Británii. Majitel hospody musel zaplatit téměř 8 tisíc liber (9280 eur) pokuty a soudních nákladů.



Brusel tlačí na Premier League, aby poskytoval licence na utkání více než jedné společnosti v zemi.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články