Quantcast

Eutelsat plánuje nový satelit pro pozici 36E

| Tisk

logo Ruský státní satelitní operátor RSCC (Russian Satellite Communications Company) a francouzský protějšek Eutelsat Communications dnes oznámil, že společnosti podepsaly Memorandum o porozumění MOU (Memorandum of Understanding), které rozšíří jejich dlouhodobou spolupráci v oblasti satelitní komunikace.

Podle memoranda bude nový satelit vynesen v roce 2015 a bude sloužit na orbitální pozici 36 stupňů východně, nejpopulárnější pozice pro satelitní TV vysílání v Rusku. Nová družice bude navržena pro optimalizaci kapacity na kombinované satelitní pozici. Společnostem RSCC a Eutelsatu má přinést kapacitu pro své klienty - přenos TV/R vysílání a multimediálních služeb od evropské části Ruska až po Ural. Družice bude mít také footprint pro subsaharskou Afriku pro zajištění poskytování služeb na pozici 36°E po skončení provozu Eutelsat W4 a kapacity pro další expanzi.

Financování nového satelitu zajistí Eutelsat a družice se stane součástí stávajícího ruského kosmického programu pro léta 2006 až 2015. Satelit bude provozovat RSCC ze satelitního centra v Dubna.

MOU bylo dnes v Moskvě podepsáno během konference a výstavy SVIAZ Expocom 2011. Za společnost RSCC dokument podepsal Jurij Prochorov, generální ředitel a Michel de Rosen, CEO Eutelsat Comminications za přítomnosti Igora Shchegoleva, ministra pro komunikace a mass-media Ruské federace.



"S uvedením do provozu nové družice bude mít Ruská federace další možnosti pro rozšíření přímých vysílacích sítí v evropské části země a bude mít další kapacitu pro rozvoj satelitního podnikání. Těšíme se na další strategickou spolupráci s předním evropským satelitním operátorem," uvedl Jurij Prochorov, generální ředitel RSCC.

Dlouhodobá spolupráce mezi oběma společnostmi sahá až k roku 1994, kdy RSCC, zastupující Ruskou federaci, se spojila s Eutelsatem k vývoji mezinárodní satelitní kapacitě. Služby na pozici 36°E jsou poskytovány od roku 1997. Milníkem byl rok 2000, kdy byly vyneseny satelity Eutelsat W4 a Eutelsat Sesat, později označené za počátek průmyslové spolupráce mezi francouzskou a ruskou společností. V lednu loňského roku byl na pozici 36°E uveden nový satelit Eutelsat W7, který nahradil Sesat. Zároveň se zdvojnásobila dostupná kapacita na pozici 36°E.

redakce





Reklama




Vybrané články