Quantcast

Nový zdařilý patch pro Humax IRCI-5400

| Tisk

Planet Hemp, autor drtivé většiny zdařilých softwarových úprav firmware Humax IRCI-5400, uvolnil po delší době nový patch, který opět rozšiřuje možnosti využití oblíbeného digitálního přijímače Humax IRCI-5400. Připomeňme, že tento přístroj se proslavil opatchovaným vestavěným dekodérem Irdeto, díky kterému je možné přijímat programy z několika kódovacích systémů na jediné přístupové kartě (projekt DS9).Nový patch pro Humax IRCI-5400

Nový patch, který byl zveřejněn na satcity.nl 16.9.2002, nese označení +CAM ToH2.0. Patch obsahuje několik užitečných funkcí, se kterými Vás nyní krátce seznámíme.

V první řadě je nutné podotknout, že od tohoto patchu počínaje autor patchů doporučuje přenášet firmware do počítače pomocí nové utility HUMAX UPLOADER. Tato utilita pomůže v budoucnu odhalit, zda instalovaný software nezničí přijímač. Je to dobrá zpráva pro všechny "testery" různých patchů, neboť pomocí utility se dá zabránit případnému zablokování přijímače.

Planet Hemp a kolektiv si dali na novém patchu velmi záležet. Nový patch totiž obsahuje snad nejvíce novinek ze všech zatím vydaných.

    Výběr z novinek v patchu +CAM ToH 2.0
  • implementovaný macro mód s HRC (Humax Remote Control)
  • automatické přepínání formátu 16/9 a 4/3 na televizorech 16/9
  • nastavitelný čas pro jednotlivé kanály
  • nová podoba PMC tabulky
  • +CAM může být vypnut
  • podpora formátu PAL/NTSC (normy MPEG2/DVB-S)
  • rozšířené informace (indikace 16:9, rozšířené EPG, setting editor, PMC tabulka, nové možnosti konfigurace)
Nový patch pro Humax IRCI-5400

Některé novinky v patchu řeší problémy, které dosud nebyly výrobcem u oficiálního sw opraveny (přepínání formátu, čas aj.).
Nalezneme zde však i několik úprav, které si zaslouží více pozornosti:

NOVÁ PODOBA PMC TABULKY
Nová verze patchu, který Vám nyní popisujeme, řeší dlouho přetrvávající problém s PMC tabulkou. Ta se do přijímače nahrávala zpravidla jako soubor CSV. Tento soubor vždy vyřešil problémy s příjmem kódovaných programů, u kterých provozovatelé placené televize provedli technické změny jako opatření, která měla zabránit příjmu na opatchovaných dekodérech (typicky Humax IRCI-5400). Díky častých zásahům společností se tabulka rozšiřovala. Vzhledem k tomu, že bylo doposud nastavení v PMC tabulce nastaveno globálně ('jednotné' nastavení pro všechny satelitní pozice), vznikaly dosud problémy s některými programy, které používaly stejné Service ID (SID). Nastavením jednoho programu s určitým SIDem se však znemožnil příjem jiného programu, který používal totožné SID (např. hudební programy MCM Europe 13E - MTV na 30W aj.). Nová koncepce PMC tabulky tento problém vyřešila. Nyní se nastavení programu(-ů) v PMC tabulce vždy vztahuje k určité družici.

Novým prvkem patchu je možnost editace PMC tabulky přímo pomocí dálkového ovládače přijímače. PCM tabulku vyvoláme stiskem tlačítka EPG a šipkou doprava vybereme menu 'PMCT' (PMC table).

Vzhledem ke změnám u PMC tabulky není možné používat běžný editor PMC. Pro tento patch je nutné použít nový PMC Editor.

PODPORA PAL/NTSC
Lovci signálů ze různých družic jistě uvítají podporu normy NTSC. Znamená to tedy, že na Humaxu 5400 už bude možné bez problémů přijímat programy (přenosy), které jsou vysílány v normě NTSC v 525ti řádcích.

EPG
Elektronický programový průvodce (EPG) byl také vylepšen. Nyní z EPG vyčteme podstatně více informací. Přetrvávajícím problémem jsou programy paketu UPC Direct (stejně tak i české znaky).

Nový patch pro Humax IRCI-5400DATOVÉ TOKY
Nový patch umožňuje získávat více informací z vysílaného signálu. Stiskem tlačítka 'otazník' získáme informace o programu (kmitočet, SR, FEC, TSID, Net ID, Channel ID, Video PID, Audio PID, PCR PID, PMT, CA ID, ECM PID (!) a další). Přepnutím na další barevnou záložku (zelené tlačítko) získáme informace o datových tocích aktuálního programu. Obsah červené a zelené záložku jsou zobrazeny na doprovodných obrázcích, které byly nasnímány na zvoleném programu STANICE O.




PIDy
Jak jsme se již v předchozím odstatci zmínili, nový patch umožňuje získat i informace o vysílaných PIDech. Informace získáme v přehledné tabulce stisknutím tlačítka 'EPG' (viz třetí doprovodný obrázek).

ZÁVĚR
Nový opatchovaný software, s jehož pomocí můžeme ovládat přijímač i 'on line' pomocí kabelu povely z PC, je velmi zdařilý a přináší mnohá vylepšení, které uživatel využije (nejen) u příjmu kódovaných programů ze satelitu.

Kompletní patch včetně dokumentace (!) v angličtině a němčině i nový PMC Editor pro tento patch se dají stáhnout v sekci SOFTWARE.
HUMAX UPLOADER je možné stáhnout ZDE.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články