Quantcast

freeSAT by UPC Direct zahájil testy v systému Irdeto

| Tisk

logo Středoevropská satelitní platforma freeSAT zahájila technické testy v novém systému podmíněného přístupu Irdeto. Tento systém je nasazen k prvním programům, které společnosti UPC DTH poskytuje rumunská firma Eastern Space Systems (ESS).

ESS připojila systém Irdeto patřící UPC k programům DoQ, Fishing and Hunting (FaH), Filmbox Hungary a RTR Planeta, které se vysílají na freq. 11,747 GHz, pol. H, resp. 12,456 GHz, pol. V na satelitu Thor 6 (0,8°W).

Nový systém Irdeto, zapojený k programům ESS, používá CAID 0653. Je to druhý systém podmíněného přístupu, který patří ICE kartám UPC. Známe tak oba systémy karet tohoto provozovatele. ICE karty (Irdeto CryptoWorks Embedded) jsou tzv. duální - pracují v systému Irdeto a CryptoWorks. V případě karet UPC se jedná o CAID 0653 a 0D97.

V červnu letošního roku začala UPC DTH na český a slovenský trh dodávat nové ICE karty od společnosti Irdeto. UPC doposud používala z ICE kartet jen systém CryptoWorks, který byl v té době velmi rozšířen a existovala poptávka po dalších kartách.

Z trhu postupně miznou moduly CryptoWorks ale i přijímače s integrovaným dekodérem CryptoWorks. Důvod je zřejmý - konec výroby a podpory starého systému CryptoWorks. UPC DTH proto začala testovat systém Irdeto pro který jsou na trhu nejenom přijímače ale také i přístupové moduly.

Původní systém CryptoWorks (CAID 0D02) zůstává nadále v provozu. Staré karty stáhnuté z trhu nejsou vraceny zpět do oběhu a novým klientům jsou poskytovány jen karty nové (ICE).

technické parametry - DoQ, Fishing and Hunting, Filmbox:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,747 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 5/6
norma: DVB-S/QPSK

technické parametry - RTR Planeta:



satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 12,456 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S/QPSK

UPC DTH pro český, slovenský a maďarský trh provozuje tři systémy Irdeto (CAID 0653), CryptoWorks (CAID 0D02, 0D97) a Nagravision 3 (CAID 1815). Poslední uvedený systém je využíván u zapůjčených PVR HD set top boxů. Se systémem Irdeto zatím probíhají testy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články