Quantcast

Multi LNB

| Tisk

Více LNB v jedné paraboleRozvoj digitální satelitního vysílání přináší řadu nových televizních a rozhlasových programů na mnoha satelitního systémech - družicích. Pokud požadujeme příjem několika družic, nabízí se několik řešení.

Použití dvou či více konvertorů v parabole pro příjem dvou či více družic existuje už delší dobu. V době analogového vysílání byly tímto systémem u přijímačů se dvěma vstupy pro dva konvertory přepínány většinou družice Astra a Hot Bird. Dnes prodávané digitální přijímače mají pouze jeden vstup pro jeden konvertor, k přepínání dvou či více konvertorů se proto používají přídavné přepínače - relé, které zajišťují při přepnutí na program z jiné družice automatické připojení patřičného konvertoru.
Toto řešení je velice čisté, má určitou výhodu v tom, že přepnutí je okamžité. Přepínání dvou konvertorů je v poslední době používáno nejčastěji při příjmu družic Eurobird 28,5 E (vysílání paketu Czechlink) a Astra1 19,2 E (UPC Direct). Použít můžeme většinu prodávaných digitálních přijímačů s patřičným příslušenstvím (a dekodérem Cryptoworks).

Na obrázku vidíte parabolickou anténu se speciálním držákem na více LNB. Technicky zajímavé je provedení antény s dvojitým odrazem signálu. Pro individuální příjem je to však zřejmě jen určitá kuriozita, protože ceny těchto antén i s použitými konvertory a přídavnými přepínači jsou vysoké.


V praxi by v některých případech mohlo být toto řešení použitelné i pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Naši provozovatelé se totiž nedohodli na jednotné satelitní pozici. Příjem jednotlivých paketů je však komplikován ještě nejednotností kódovacích systémů a podmínkami za kterých je možné programy přijímat. Připomeňme, že Czech Link i Slovak Link vysílají na družici EuroBird1 (28.5E; CA CryptoWorks), UPC Direct na Astře (19.2E; CA CryptoWorks), Galaxie Sport na Eutelsatu W1 (10E; CA Irdeto) a TA3/JOJ na Intelsatu 707 (1W; CA Conax). Kompletní informace o příjmu českých a slovenských programů ze satelitu naleznete v rubrice 'CS STANICE' v horním menu.

Při použití většího množství konvertorů se celý systém prodražuje vždy. Pro kvalitní individuální příjem mnoha družic je díky technickému vývoji a snižování cen výhodnější použití některého běžně prodávaného natáčecího zařízení antény. Toto zařízení zajistí při přepnutí programu za několik vteřin automatické přetočení paraboly na příslušnou družici.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články