Quantcast

Proměny přijímačů Humax a ID Digital

| Tisk

Neoficiální příjem placené digitální televize stále znepokojuje řadu provozovatelů digitálních platforem. Časté změny kódů a jednotlivá technická opatření, ke kterým společnosti v poslední době přistupovaly stále častěji, bylo maximum, co mohli provozovatelé podniknout k zamezení nelegálního příjmu programů. Nejúčinějším opatřením je zatím plošná výměna přístupových karet.

Majitelé kódovacích systémů podnikají také kroky, které mají za cíl zamezení dalšího pirátského příjmu pomocí softwarových úprav v digitálních receiverech. Nejrázněji proti výrobcům digitálních přijímačů vystoupil majitel kódovacího systému Viaccess, který několika z nich odebral licenci k užívání loga a kódovacího systému Viaccess. Mezi postižené patří i korejský výrobce Humax. Viaccess patří mezi nejčastěji používané systémy v přijímačích Humax (modely VACI-5300, VA-FOX a další).

HumaxHUMAX
Korejská značka Humax se proslavila v západní Evropě především přijímačem Humax IRCI-5400, který měl vestavěný dekodér Irdeto, který používaly (či ještě používají) některé vysílací společnosti mj. Canal+ NL, Stream či dříve i Tele+ Digitale.

Jednoduché ovládání a možnosti sw úprav učinily z přístrojů hity na trhu. Softwarové úpravy Humax IRCI-5400 postupně umožnily i příjem několika systémů na jediné přístupové kartě (dnes tzv. 6v1). Na nátlak vysílacích společností Humax představil ve druhé polovině loňského roku Humax IRCI-5400Z, lépe zabezpečený proti úpravám. Netrvalo dlouho a i tento model byl piráty upraven. V obavě o možnost ztráty licence na užívání systému Irdeto ukončil Humax výrobu i tohoto zetkového modelu. Následníkem se měl (či stále ještě má???) stát Humax IRCI-5400Z/G, který má mít stěžejní místa hw úprav na základní desce pokryty vrstvou lepidla. Tyto modely byly vyrobeny, ale leží ve skladech firmy Humax, firma má zatím zákaz jejich prodeje. Jak dlouho?

Model 5400 není jediným modelem, který se dočkal softwarových úprav. Zhruba před rokem se na internetu objevily první soubory pro Humax CRCI-5500, který je populárním zvláště u českých, slovenských, polských a maďarských diváků, neboť má vestavěn dekodér CryptoWorks, který používají platformy Czech Link, Slovak Link, UPC Direct i Cyfra+.Upraveným firmwarem bylo (a stále je) možné přijímač CRCI-5500 softwarově přeměnit na Humax VACI-5300 a využít tak možností dekódování programů v populárním kódovacím systému Viaccess.

Humax CRCI-5500, který lze také přeměnit na málo známý Humax NACI-5700 (tedy receiver s vestavěným dekodérem Nagravision). Kódovací systém Nagravision používají mj. Polsat, Vía Digital, TV Cabo Portugal či Star Digital.

Populární Humax VACI-5300 lze naopak přeměnit na Humax CRCI-5500 a mít tak za nižší pořizovací náklady přijímač Humax s vestavěným dekodérem CryptoWorks. Další softwarová přeměna Humax VACI-5300 umožnila z přijímače udělat Humax NACI-5700 (viz výše). Poslední známá softwarová úprava Humax VACI-5300 umožnila přijímat programy z pěti kódovacích systémů na jedné kartě.

Na českém a slovenském trhu neznámý přijímač Humax NACI-5700 lze softwarově upravit na Humax CRCI-5500 ale i na VACI-5300. Tato možnost je zvlášť zajímavá pro polské diváky, neboť vedle příjmu programů v kódovacím systému Nagravision si mohou majitelé přístrojů vyzkoušet i příjem programů v kódovacím systému CryptoWorks, který používá i polská platforma Cyfra+. K příjmu je pochopitelně zapotřebí originální přístupová karta.

Totožné úpravy vestavěného dekodéru jsou možné i u řady modelu FOX (vzájemné proměny VA-FOX, CR-FOX a NA-FOX). Novinkou je, že u posledních modelů VA FOX byla použita nová hw/sw ochrana systému. VA FOX jde však po několika dnech opět díky fanouškům satelitního příjmu upravit na CR FOX s využitím všech jeho výhod.

Neméně zajímavé softwarové úpravy jsou možné i u dalších přijímačů Humax: FTV-5600, lze softwarově přeměnit na Humax IRCI-5400 (bez dekodéru). Uživatel tak může do přístroje nainstalovat setting určený pro modely OAK (jinak je třeba speciální setting FTV).

Pro model CI-5100 byl na jaře letošního roku vyvinut patch, který umožňuje divákům s modulem Irdeto přijímat programy z pěti systémů na jediné kartě. Příslušný software jsme Vám již v minulosti nabídli ke stažení.



Další softwarové úpravy (pro Humax 5100, 5200, 5300, 5350, 5400, 5500, 5600, 5700, VA-FOX, F1-FOX) spatřily světlo světa v první polovině t.r., kdy byl představen projekt TuxOnHumax, který umožňuje ovládat receiver Humax povely z klávesnice počítače (více v rubrice ABC - TuxOnHumax).

Všechny softwarové úpravy zřejmě potěší všechny majitele digitálních přijímačů Humax. Zdarma bez dalších nákladů je možné u některých modelů softwarově přeměnit svůj přijímač na jiný a sledovat tak programy z jiného kódovacího systému (upozorňujeme však na možnost ztráty záruky při nepodařeném pokusu o úpravu pomocí nevhodného sw). Ke sledování v jiném systému je samozřejmě třeba příslušná přístupová karta. Je však otázkou, jak dlouho bude ještě možné přijímače softwarově upravovat. Humax ukončil výrobu modelu VACI-5300. Přijímač Humax VACI-5300, pro který byl v minulých dnech zveřejněn nový software HVC 1.06.04, je možné upgradovat pouze přes satelit. Výrobce změnil svoji strategii. Výsledkem je, že software pro modely VA-5200, VACI-5300, VA-FOX, NA-FOX a NACI-5700 budou k dispozici i v budoucnu pouze na satelitu. Pouze uživatelé digitálního přijímače Humax CRCI-5500 budou muset zatím nový firmware updatovat pomocí souborů z internetu, neboť uvedený model (zatím) update firmware ze satelitu nepodporuje.

ID DigitalID DIGITAL
Objev roku 2002, nová korejská značka ID Digital, sesterská firma Humax, přinesla na trh několik atraktivních modelů, které se v mnohém vyrovnají značce Humax a v něčem je i dokonce předčí - svoji velmi příznivou cenou.

Značka ID Digital nebyla příliš rozšířena. Vše se mění s nástupem a prodejem přijímače ID Digital CI-20E, který (zatím) jako jediný model ID Digital umožňuje s modulem EuroCam Irdeto 1.06 přijímat programy z pěti kódovacích systémů na jediné přístupové kartě (5v1). Po nahrání vhodného patch se modul v tomto přijímači chová stejně jako populární modul Freecam či Magic se Silver či FUN kartou. Za rozumnou částku tak lze dosáhnout s přijímačem ID Digital CI20 E podobných výhod jako měl přijímač Humax 5400, který díky nátlaku vysílacích společností na výrobce není v současnosti na trhu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články