Quantcast

RTVS spustila oba HD programy na satelitu Astra

| Tisk

logo Slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS spustil své programy Jednotka HD a Dvojka HD na družici Astra 3B. Vysílání je zakódováno systémem Irdeto a není dostupné pro klienty satelitní platformy Skylink. RTVS se totiž nedohodla na podmínkách sdílení nákladů za šíření programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Jednání ale ještě pokračují.

RTVS se rozhodla jít vlastní cestou a satelitním divákům nabízí bezplatně tzv. satelitní kartu RTVS. Nová přístupová karta pracuje v systému podmíněného přístupu Irdeto a měla by fungovat ve většině dekodérů s licencovaným systémem Irdeto. "Prístupové karty Irdeto sú určené pre Irdeto certifikované čítačky resp. moduly, funkčnosť v UNI čítačkách nie je zaručená," uvedl na dotaz webu parabola.cz Michal Šuran ze společnosti Towercom, která zajišťuje distribuci programů Jednotka HD a Dvojka HD na satelit Astra 3B. RTVS používá systém Irdeto CAS KMS 3.7.0.39.

logo technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,363 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

ID: STV1 HD (Jednotka HD)
service ID: 4905
video PID: 5015
audio PID: 5025 (slovensky), 5035 (originál), 5095 (AC3), 5115 (audio description)
CA systém: Irdeto (CAID 0668 / Towercom)

ID: STV2 HD (Jednotka HD)
service ID: 4906
video PID: 5016


audio PID: 5026 (slovensky), 5036 (originál), 5096 (AC3), 5116 (audio description)
CA systém: Irdeto (CAID 0668 / Towercom)

logo S dnešním spuštěním programů Jednotka HD a Dvojka HD přichází slovenský telrozhlas s pravidelným a trvalým šířením obou svých programových služeb ve vysokém rozlišení (HDTV). Bohužel, v prvních dnech patrně bude vysílání HD programů na satelitu bez diváků - dekódovací karty hodlá RTVS dodávat zájemcům v následujících dnech. Podmínkovou je vyplnění příslušného formuláře na webu provozovatele - rtvs.org.

Kdo má na dekódovací kartu RTVS nárok

Nárok na přístupovou kartu RTVS mají pouze diváci na Slovensku, kteří platí koncesionářské poplatky a nemají u RTVS žádný dluh. Žadatel se prokáže evidenčním číslem SIPO nebo variabilním symbolem, pod kterým platí úhradu. Dekódovací karta RTVS umožňuje příjem SD a HD programů Jednotka a Dvojka ze satelitu Astra 3B bez měsíčních poplatků. Divák platí jen zákonem stanovené koncesionářské poplatky.

Blíží se konec SD distribuce RTVS

Diváci RTVS mají zhruba 1,5 na výměnu svých postarších satelitních set top boxů, které jsou určeny jen pro příjem programů v SD rozlišení v zastaralém formátu MPEG-2. K 31.12.2016 chce RTVS ukončit distribuci programů Jednotka a Dvojka v SD rozlišení. Po tomto datu budou programy na Astře dostupné už jen v HD kvalitě.

redakce





Reklama




Vybrané články