Quantcast

České a slovenské programy ze satelitu - 2.

| Tisk

Chladné až mrazivé měsíce roku, kvalitní programová nabídka (nejen) domácích televizních stanic vybízejí více než kdykoliv v průběhu roku ke sledování pořadů zejména na českých TV stanicích. Letošní rok byl pro české a slovenské diváky více než příznivý - vedle programů, které lze přijímat v rozdílné kvalitě po celé republice, má možnost divák přijímat řadu zajímavých českých a slovenských programů přímo ze satelitu.

Dnešní článek se zaměřuje především na začátečníky v satelitním příjmu, kteří hledají možnosti, jak si rozšířit satelitní příjem o české a slovenské programy. Zkušenější jistě prominou opakující se téma.

CZECH LINK
logo Czech LinkPaket Czech Link je vysílán na družici EuroBird1 (pozice 28.5E), na kmitočtu 12,607 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). V paketu jsou vysílány programy České televize ČT1, ČT2, TV Prima a Stanice O. V balíku Czech Link je vysíláno i několik rozhlasových stanic - převážně veřejno-právního Českého rozhlasu (ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo 5 - Region /Střední Čechy/, ČRo 6 a ČRo 7 - Radio Praha a křesťanské Rádio Proglas).

Všechny uvedené rozhlasové programy, Stanice O a vybrané pořady ČT1 a ČT2 (ke kterým má ČT práva k satelitnímu nekódovanému šíření) jsou vysílány volně. K ostatním programům a pořadům je zapotřebí přístupová karta Czech Link v ceně kolem 3000 Kč.
    Jak získat kartu Czech Link a co je potřeba dodržet:
  • kartu Czech Link pořídíme u většiny prodejců se satelitní a anténní technikou
  • spolu s kartou Czech Link dostaneme i tzv. Žádosti o aktivaci karty pro fyzické i právnické osoby
  • jednu z těchto Žádostí, která bude splňovat podmínky k provozu karty Czech Link si necháme prodejcem karty orazítkovat a podepsat
  • doma pak vyplníme zbývající části Žádosti o aktivaci karty (osobní údaje)
  • vyplněné zašleme (nejlépe doporučeně) spolu s dokladem o placení koncesionářských poplatků do České televize na Útvar televizních poplatků
  • dekódovací karta, kterou si zájemce zakoupí, je neaktivovaná, tzn. že ji zatím nebyla přidělena žádná adresa, není zavedena v evidenci České televize a nebyla předtím vložena do dekodéru
  • po vložení dekódovací karty do dekodéru dojde k okamžité aktivaci karty na dobu 28 dnů, pokud má uživatel zájem přijímat programy Czech Link i po 28mi dnech, je zapotřebí do 15ti dnů od prvního vložení karty do dekodéru odeslat Žádost do České televize, jinak hrozí její zablokování
  • dekódovací kartu je oprávněn uživatel používat jen pro svoji osobní potřebu, je-li fyzickou osobou, není oprávněn umožnit užití karty jinou fyzickou osobou než osobou, se kterou žije ve společné domácnosti a jakoukoli právnickou osobou. Je-li právnickou osobou, není oprávněn umožnit užití karty jakoukoli jinou fyzickou nebo právnickou osobou
  • uživatel se zavazuje, že bude kartu Czech Link používat jen na území České republiky a to za předpokladu, že řádně platí zákonem předepsaný televizní poplatek (v současnosti 75,-Kč)
  • uživatel za příjem neplatí již žádné další poplatky

SLOVAK LINK
Paket Slovak Link zahájil 'ostré' vysílání teprve nedávno (v září 2002) a obsahuje oba programy Slovenské veřejno-právní televize STV - STV1 a STV2 a dále pak komerční TV Markíza. V balíku jsou vysílány i rozhlasové stanice - SRo 1 - Slovensko, SRo 2 - Děvín, SRo 3 - Rock FM Rádio, Rádio Twist, OKEY a Fun Radio. Paket je vysílán taktéž na družici EuroBird1 (28.5E), na druhé polovině 72 MHz transpondéru F3, na kmitočtu 12,643 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4).

Vysílání stanic Slovenského rozhlasu SRo 1, SRo 2 a SRo 3 není kódováno. K ostatním programům je zapotřebí dekódovací karta Slovak Link, kterou lze pořídit u některých prodejců s anténní a satelitní technikou na Slovensku (Např. System ABC Topolčany, Lut Sat Radio). V ČR je distributorem karet Slovak Link ostravská společnost Trade + Technology, v blízké době bude možné karty zakoupit i u českých prodejců satelitní techniky.
    Jak získat kartu Slovak Link a co je potřeba dodržet:
  • kartu Slovak Link lze pořídit u některých prodejců se sat. a anténní technikou, na Slovensku kolem 4000 SK, v české republice do 3000 Kč.
  • spolu s kartou Slovak Link obdrží zájemce Žádost o aktivaci pro fyzické i právnické osoby (dále jen 'Žádost')
  • zákazník si nechá orazítkovat a podepsat žádost prodejcem karet
  • uživatel vyplní Žádost a odešle ji na adresu uvedenou v žádosti; musí tak učinit do 30 dnů od prvního vložení do dekodéru, jinak hrozí zablokování karty po 44 dnech
  • uživatel se zavazuje, že bude kartu Slovak Link používat na Slovensku
  • uživatel za příjem neplatí již žádné další poplatky
  • uživatel by měl mít trvalé bydliště na Slovensku a slovenské občanství
  • uživatel za používání karty neplatí již žádné další poplatky
V současné době může uživatel s kartou Slovak Link přijímat v prvních 44 dnech kompletní nabídku paketu. Poté funguje jen TV Markíza, která jako jediná má vypořádaná vysílací práva s šířením programů přes družici a licenci, která ji umožňuje satelitní šíření programu. Ostatní programy budou uživatelům operativně zpřístupněny podle požadavků jednotlivých vysílacích společností.

UPC DIRECT
UPC DirectDalší možností příjmu českých a slovenských programů nabízí placená digitální televize UPC Direct. Ta je vysílána na družicích Astra, na pozici 19.2E, na kmitočtech 11,992 GHz, 12,304 a 12,382 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Jedná se o placenou TV, vyžadující měsíční poplatky za příjem. V paketu nalezneme mj. sportovní Galaxii Sport, Eurosport, Eurosport News a Fox Sports, filmový Hallmark, TCM či dětské programy Fox Kids a Cartoon Network, Spectrum, Discovery a další, to vše za 555,-Kč měsíčně. K této nabídce si lze za příplatek přiobjednat prémiové kanály filmový HBO a porno kanál Private Gold.
    Jak získat službu UPC Direct a co je potřeba dodržet:
  • programovou nabídku UPC Direct si lze objednat u autorizovaných prodejců UPC
  • zákazník si k sepsání smlouvy musí přinést min. 2 průkazy totožnosti a dva doklady potvrzující jeho bydliště a solventnost (2 inkasní lístky, ne starší tří měsíců)
  • zájemce si může pořídit samotnou kartu UPC Direct za vratnou zálohu 900,-Kč
  • může si objednat dodávku digitálního přijímače Philips, vratná záloha 2000 Kč, v tom případě zaplatí ještě asi 1000 Kč za parabolu a konvertor a povinnou montáž zařízení (zpravidla kolem 1500 Kč včetně doplňkového materiálu)
  • Při objednání služby na jeden rok (promo akce - ROK) nemusí do konce tohoto roku zájemce platit zálohu za zařízení ani kartu, ostatní poplatky zůstávají. V tomto případě zákazník získává 2 měsíce předplatného zdarma (v létě 2003)



K příjmu všech tří paketů - Czech Link, Slovak Link i UPC Direct (v případě odběru samostatné karty) je zapotřebí digitální satelitní receiver s vestavěným dekodérem CryptoWorks či přijímač, který má volné sloty CI (Common Interface), pro vložení modulu CryptoWorks. Mezi nejrozšířenější přijímače pro příjem českých programů patří Humax CRCI-5500, Humax CR-Fox či upravený Humax VACI-5300. U těchto modelů lze přijímače navíc upravit pro přepínač karet v jednom systému. Uživatel pak nemusí neustále přehazovat dvě i více karet v přijímači. Zájemci o přepínač karet mohou prostudovat rubriku ABC, kde naleznou podrobnější informace k této problematice.

Tento přehled příjmu českých a slovenských programů není kompletní. Zařadili jsme sem pouze pakety o který je mezi uživateli v současnosti podle vašich otázek největší zájem. Pro informace o příjmu dalších českých a slovenských programů prostudujte naši rubriku ČS STANICE.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články