Quantcast

Filmové FTA kanály MBC2 a MBC Action skončily na Badru 4

| Tisk

Společnost MBC (Middle East Broadcasting Center) podle plánů dnes ukončila distribuci všech svých programů na satelitu Badr 4 na pozici 26°E. Na původních pozicích stanic MBC se nyní vysílá textová informace o nových parametrech.

MBC se rozhodla přesunout své vysílání ze satelitu Badr 4 na jiné družice - Badr 5 a Badr 7, které se nacházejí rovněž na pozici 26°E. Se změnou satelitu se výrazně změnilo i pokrytí signálem. Zatímco původní Badr 4 pokrýval celý region MENA (Střední východ a severní Afriku) a velkou část Evropy, nové družice Badr 5 a 7 mají odlišné pokrytí - zejména značně omezené do Evropy.
[141]
Multiplex MBC se skládal z programů MBC 1, MBC 2, MBC 3, MBC 4, MBC Action, MBC Max, MBC Drama, MBC Bollywood a MBC Masr.

Příjem programů MBC je nyní ve střední Evropě značně ztížen. Nejlepší příjmové podmínky u nás nyní nabízí satelit Badr 7 na kmitočtu 11,270 GHz. Pro příjem je nutné nainstalovat parabolu o větším rozměru (cca 200 cm) v závislosti na místě příjmu. Na menších parabolách může být signál zarušen ze sousedního satelitu Astra 2G, který používá podobný kmitočet (11,265 GHz) s vysokým výkonem a pokrytím celé Evropy.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Konec programů MBC na satelitu Badr 4. Textová informace s novými parametry

V některých zemích jsou programy MBC dostupné v nabídkách televizních operátorů ale jako klasická pay-tv.

Bezplatné programy MBC2, MBC4 a MBC Action byly u diváků v Evropě značně populární. Přinášely atraktivní filmy v původním znění (v angličtině) s arabskými titulky.

pro Perský záliv (Jemen, Omán, Spojené Arabské Emiráty, Jordán, Sýrie, Libanon, Palestina, Saudská Arábie, Irák, Libye /východ/, Kuvajt, Turecko, Bahrajn):

satelit: Badr 7 (26°E)
kmitočet: 11,270 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

pro Západní Afriku (Alžírsko, Maroko, Libye /západ/, Tunisko, Mauretánie):

satelit: Badr 5 (26°E)
kmitočet: 12,284 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Programy skupiny MBC se také nacházejí na pozici 7°W na satelitu Eutelsat 7 West A. Transpondér pracuje ve svazku severozápadní Afrika a příjmové podmínky jsou u nás horší než ze satelitu Badr 7.

pro severozápadní Afriku:



satelit: Eutelsat 7 West A (7°W)
kmitočet: 11,559 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

redakce





Reklama




Vybrané články