Quantcast

Německo ve středu přechází na DVB-T2

| Tisk

logo Německo se chystá na zásadní změny v distribuci programů na klasickou pozemní anténu. O půlnoci na 29.3.2017 skončí první generace digitálního pozemního vysílání a po několika hodinách odstartují multiplexy v DVB-T2 s HD programy.

Jedna z největších změn v historii terestrického vysílání v Německu je tady. Společnost Media Broadcast symbolicky o půlnoci z 28.3. na 29.3.2017 stiskne pomyslné tlačítko s DVB-T a během tzv. "Kouzelné noci" proběhne technický upgrade na DVB-T2, který potrvá zhruba 1/2 dne. Ve středu 29.3.2017 v poledne bude v Německu slavnostně zahájeno pravidelné vysílání v DVB-T2, které nahradí původní zkušební provoz.

Na zavedení DVB-T2 se Německo náležitě připravilo. Německá veřejnoprávní ARD ve spolupráci se společností Media Broadcast na 69 lokalitách po celém Německu budou řídit spuštění 327 vysílačů DVB-T2, které budou během tzv. velké servisní noci uvedeny do provozu na 129 vysílačích na 43 místech Německa.

Druhá generace pozemního vysílání v Německu přináší nutnost výměny starších set top boxů nebo televizorů za novější s podporou DVB-T2 a kodeku HEVC (H.265), který budou používat HD i SD programy. Nejlevnější DVB-T2/HEVC set top boxy zákazník pořídí za cca 65 eur. Jde ale o nejlevnější přijímače se základním vybavením. Zájemci o přijímač s možností PVR či příjmu HbbTV aplikací si ale musí zvolit vyšší modely přijímačů.

Druhá generace pozemního vysílání je v Německu pojmenována jako DVB-T2 HD nebo freenet TV. Provozovatel terestrické platformy doporučuje svým divákům nákup zařízení opatřený certifikátem DVB-T2/freenet TV. Jen takový přijímač zajistí bezproblémový příjem programů a případně i doplňkových služeb jako je teletext, HbbTV aplikace a podobně.

V první fázi naladí německé domácnosti na běžnou pozemní anténu v DVB-T2 kolem 20 komerčních HD programů a stejný počet bezplatných veřejnoprávních a komerčních stanic. Nabídka se má postupně rozšiřovat o další stanice.

Komerční HD programy v DVB-T2:

- RTL HD
- RTL II HD
- RTL Nitro HD
- Super RTL HD
- VOX HD
- Sat.1 HD
- Sat.1 Gold HD
- ProSieben HD
- ProSieben MAXX HD
- kabel eins HD
- Sixx HD
- DMAX HD
- N24 HD
- n-tv HD
- Sport1 HD
- Eurosport1 HD

freenet TV programy (zdarma):

- Das Erste HD
- ZDF HD
- KiKa HD
- arte HD
- 3sat HD
- Phoenix HD
- zdf_neo HD
- One HD
- zdf_info HD
- tagesschau 24 HD
- ARD Alpha HD
- BR HD
- HR HD
- MDR HD
- NDR HD
- Radio Bremen HD
- rbb HD
- SR HD
- SWR HD
- WDR HD


- bibel.tv HD
- QVC HD

/programová nabídka se může v některých regionech lišit/

Programy z první skupiny budou poskytovány zcela zdarma první tři měsíce. Pak budou stanice dostupné po úhradě tzv. servisního poplatku ve výši 5,75 eur měsíčně. Jde o podobný obchodní model jako u satelitní platformy HD+. Divák musí platit za příjem HD signálu programů.

Stanice ze skupiny "freenet TV" (zdarma) budou poskytovány trvale nekódovaně a zdarma. Pro příjem těchto stanic nebude zapotřebí žádný dekodér a ani karta.

redakce





Reklama




Vybrané články