Quantcast

V pondělí startuje DVB-T2 z vysílačů Pardubice a Domažlice

| Tisk

logo V pondělí 31.7.2017 budou spuštěny další vysílače Přechodového multiplexu 12 společnosti České Radiokomunikace (ČRa). Operátor uvede do provozu vysílače Pardubice - Krásné a Domažlice - Vraní vrch.

technické parametry:
* vysílač: Pardubice - Krásné, K28, polarizace horizontální, výkon ERP 100 kW
* vysílač: Domažlice - Vraní vrch, K31, polarizace horizontální, výkon ERP 10 kW

Po spuštění vysílačů Pardubice a Domažlice budou televizní programy ve druhé generaci pozemního televizního vysílání dostupné pro 76 procent obyvatel České republiky. Na Domažlicku zároveň dojde k výraznému zlepšení pokrytí.

Přechodový DVB-T2 multiplex 12 obsahuje celkem 14 televizních programů enkódovaných v HEVC a HE-AAC. V nabídce jsou stanice TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Barrandov Family, Óčko, Óčko Expres, Óčko Gold, Šlágr TV a TV Noe. V přechodovém multiplexu 12 se nenachází žádný z programů televizní skupiny Nova.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění vysílačů Pardubice a Domažlice

K 31.7.2017 bude DVB-T2 signálem Přechodového multiplexu 12 pokryto již 76 procent populace a dostupnost se bude i v nadcházejících měsících rozšiřovat. V srpnu po spuštění vysílačů Cheb - Zelená hora a Sušice - Svatobor se zvýší dostupnost DVB-T2 sítě pro 78 procent populace.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění vysílačů Cheb a Sušice

Během září budou uvedeny do provozu vysílače Trutnov - Černá hora a Brno - Kojál. Tyto dva výkonné vysílače dokryjí východní Čechy a jižní Moravu. Celkově bude Přechodový DVB-T2 multiplex 12 dostupný již pro 91,4 procent obyvatel.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění vysílačů Trutnov, Brno - Kojál

Na říjen je naplánováno uvedení do provozu vysílačů Frýdek-Místek - Lysá hora a Zlín - Tlustá hora. Pokrytí sítě se zvýší na 93,7 procent populace.


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění vysílačů Frýdek-Místek a Zlín

V listopadu chce společnost České Radiokomunikace uvést do provozu vysílače Chomutov - Jedlák a Jeseník - Praděd. Pokrytí se zvýší na 97,2 procent obyvatel.


obrázek

▲ Mapa č. 5 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění vysílačů Chomutov a Jeseník

Na poslední měsíc letošního roku je v plánu spuštění Přechodového multiplexu 12 z vysílačů Ústí nad Labem - Buková hora a Mikulov - Děvín. Pokrytí se zvýší tentokrát již nepatrně - na 97,6 procent obyvatel.


obrázek

▲ Mapa č. 6 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění vysílačů Ústí nad Labem a Mikulov



Během prvního kvartálu 2018 budou spuštěny vysílače z dalších lokalit. Podrobnosti budou uvedeny později.


obrázek

▲ Mapa č. 7 - Přechodový multiplex 12, DVB-T2, pokrytí po spuštění zbývajících vysílačů během prvního čtvrtletí 208

Přechod na DVB-T2 probíhá z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 vyhrazeny pro mobilní datové sítě páté generace. Přechodový multiplex v DVB-T2 umožňuje divákům se na nový vysílací standard připravit. Domácnosti, které sledují pozemní vysílání, nemusí zatím nic řešit. Stávající vysílání v DVB-T bude zachováno do roku 2020 a mají tak dostatek času na přirozenou obnovu svých televizorů.

V případě, že se diváci rozhodnou pořídit si nový přijímač, měl by to být takový, který podporuje DVB-T2 a HEVC. Kompatibilitu zařízení s novým standardem pro pozemní vysílání ověřuje společnost ČRa ve svých laboratořích. Aktuálně prošlo certifikací již 950 zařízení a jejich počet se stále zvyšuje.

redakce





Reklama




Vybrané články