Quantcast

iNEOS iN5 - jednoduchý satelitní přijímač s certifikací Skylink Ready

| Tisk

V dnešní recenzi si nepředstavíme žádnou horkou novinku, ale přesto se bude jednat o zajímavý satelitní přijímač s certifikací Skylink Ready. Přijímač nese označení iNEOS iN5 a jedná se o jednotunerový satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 1 - iNEOS iN5, přední panel (foto dovozce)

iNEOS iN5 získal certifikát Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5 satelitního operátora Skylink. Přijímač je primárně určen pro příjem českých a slovenských programů satelitní televize Skylink. Přístroj je také možné použít pro příjem satelitní služby freeSAT operátora UPC DTH.

Díky dovozci těchto přijímačů slovenské firmě Bendr s.r.o. z Topoľčian, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 2 - iNEOS iN5, přední panel (foto dovozce)

Přijímač umožňuje příjem SD a HD kanálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 a příjem v normách DVB-S a DVB-S2. Přístroj pracuje ve Full HD video rozlišení 1080p. Srdcem přijímače je kvalitní procesor Broadcom BCM 7362, který známe z linuxových přijímačů VU+ Zero nebo Formuler F4 Turbo.

Přijímač umožňuje nahrávat jeden HD (SD) program a současně a druhý HD (SD) program sledovat ze stejného transpondéru. Nahrávat je možné na USB pevný disk nebo flash disk, připojený k portu USB 2.0 na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 3 - iNEOS iN5, zadní panel (foto dovozce)

Přijímač iNEOS iN5 má také některé multimediální funkce. Je vybaven několika aplikacemi jako Youtube prohlížeč, Yahoo zprávy, Google Mapy a informacemi o počasí. K dispozici je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Pomocí přijímače se můžete připojit do video archívu Touch TV, kde po zaregistrování získáváte 7 denní archív pořadů dvaceti slovenských a českých stanic na 10 dní zadarmo. Služba je však určena pouze pro SK zákazníky.


obrázek

▲ Obr č. 4 - iNEOS iN5, dálkové ovládání (foto dovozce)

Samozřejmě nemůže chybět funkce FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitní televize Skylink. Divák se nemusí o nic starat a má vždy k dispozici aktuální nabídku programů. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 1W.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení a má rozměry 210 x 40 x 165 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače, čtyřmístný display v zeleném provedení a tři stavové diody (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz, oranžová - detekce signálu). Čtečku karet vestavěného dekodéru IRDETO nalezneme pod odklopným víčkem.


obrázek

▲ Obr č. 5 - iNEOS iN5, info lišta

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru v podobě F konektoru, USB 2.0 port, S/PDIF konektor optický, SCART konektor pro připojení k starším CRT TV, analogový audio výstup v provedení jack konektoru a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Dále je zde HDMI konektor verze 1.3 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také pěkný český a slovenský návod k obsluze a napájecí adaptér 12V/1,5A. Co obsahuje balení je vidět v tomto videu zde.


obrázek

▲ Obr č. 6 - iNEOS iN5, podrobné info o pořadu

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 32.0f.00.0f z 14.7.2017. Menu je graficky pěkně udělané a přehledné a je k dispozici v češtině, slovenštině a angličtině.

Úvodní průvodce instalací přijímače je prakticky stále stejný. Jste dotázáni na komunikační jazyk, zemi a už naskočí rychlé hledání programů FastScan satelitní televize Skylink. Samozřejmě je zde i funkce AutoDiseqC, který si zjistí na jakých portech DiseqC přepínače jsou jednotlivé družice, pokud je tento přepínač v anténním rozvodu k dispozici. Prezentační video prvotní instalace naleznete zde.


obrázek

▲ Obr č. 7 - iNEOS iN5, EPG

Při každém startu přijímače je samozřejmostí automatické zjišťování parametrů tzv. domovského transpondéru M7, ze kterého se vysílají tabulky programů FastScanu a OTA (aktualizace softwaru přes satelit). Poté již probíhá kontrola tabulky FastScan a pokud je novější, tak je automaticky stáhnutá do přijímače.

Zákazník se tak nemusí o nic starat, nové programy se mu automaticky objeví v přehledu programů, a pokud dojde k nějaké změně technických parametrů stávajících programů, tak ji díky funkci FastScan vůbec nepostřehne.


obrázek

▲ Obr č. 8 - iNEOS iN5, seznam programů

Programy naladěné pomocí funkce FastScan nelze editovat, tedy přesouvat nebo mazat. Proto má přijímač k dispozici 8 favoritních (oblíbených) seznamů. Ve favoritním seznamu můžeme programy libovolně setřídit podle svého uvážení. Každý favoritní seznam můžete přejmenovat.

Funkci FastScan lze v menu přijímače také vypnout, od tohoto okamžiku je vše v rukou zákazníka. Přijímač je vybaven funkcí „Dynamická aktualizace“. Tato funkce vám automaticky doplňuje nové programy na konec seznamu, nicméně i zahraniční programy pro jiné satelitní operátory. Osobně doporučuji nechat funkci FastScan zapnutou a vytvořit si např. favoritní list „Skylink“, kam si přidáme pouze ty programy, které máme předplaceny.

Při změně parametrů vysílání nějakého programu se vše automaticky projeví i ve favoritním listu, kde máme programy seřazené podle svého uvážení. Pokud zákazník satelitní televize Skylink platí pouze servisní poplatek a má tak k dispozici jen balíček Digital, tak žádný favoritní list ani nepotřebuje (pokud nepotřebuje měnit pořadí programů), protože prvních 69 předvoleb je vyhrazeno pro balíček Digital.


obrázek

▲ Obr č. 9 - iNEOS iN5, hlavní menu

Ručně si můžete doladit naprosto cokoliv a to z jakékoliv družice, pokud ji přijímáte. Takovéto programy se objeví od pozice 4000. Od této pozice lze hlavní seznam programů editovat, což se podaří odladit jen málo výrobcům.

Seznam transpondérů lze u každé družice editovat, lze změnit i název družice nebo přidat úplně novou. Vyhledávání je velmi rychlé. Rychlost přepínání programů je cca 2-3 sec mezi kódovanými programy. Přijímač má plnou podporu protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 (USALS). Podpora protokolu Unicable 1 a 2 bude následovat v příštím softwaru.


obrázek

▲ Obr č. 10 - iNEOS iN5, hlavní menu - nastavení A/V

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Citlivost/selektivitu tuneru jsem testoval na velmi slabých transpondérech z družice Badr 6/7 na pozici 26° východně. S výsledkem jsem byl velmi spokojený.

Dálkové ovládání není žádný zázrak, ale má docela širokou směrovost. Tlačítka jsou gumová a dobře se mačkají. Dálkové ovládání není programovatelné a slouží výhradně pro ovládání tohoto přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 11 - iNEOS iN5, editace programů

Elektronický programový průvodce je docela dobře zpracován. Programy je možné zobrazit ale pouze v jednom režimu, kde máme k dispozici přehled událostí jednoho programu na několik dní dopředu. Druhý režim v podobě mřížky, ve které se nám ukazuje několik programů s pořady v časové ose, není k dispozici.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu se automaticky posouvají a nelze je zastavit. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 12 - iNEOS iN5, editace transpondérů

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Lze zapnout funkci „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud je vysílán. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku bez diakritiky na velkých písmenech.

Přijímač automaticky posune hodiny s příchodem letního času, hodiny je možné v pohotovostním stavu nechat zobrazené na displeji přijímače nebo je vypnout a tím přejde přijímač do hlubokého spánku.

V softwaru přijímače je chyba při zobrazování na analogovém výstupu SCART, kde není k dispozici funkční režim „Letterbox“ při poměru stran obrazu 4:3.


obrázek

▲ Obr č. 13 - iNEOS iN5, vyhledávání programů

Aktualizaci řídícího softwaru přijímače bude možné provést přes satelit Astra 3B (funkce OTA) pokud bude nový software vysílán. Aktualizaci je možné provést také pomocí USB portu.

Přijímač se při provozu mírně zahřívá. Ventilační otvory jsou na všech stranách přijímače. Napájení je zajištěno pomocí externího napájecího zdroje 12V.


obrázek

▲ Obr č. 14 - iNEOS iN5, seznam nahrávek na HDD

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný licencovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech CZ/SK operátorů, tedy karty ICE/Irdeto Skylink (včetně karet na které již bylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT a kartu Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS.

Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží včetně dekódovací karty M7 Irdeto, která nepracuje v nelicencovaných přijímačích. V tomto menu je možné zobrazit stav oprávnění na jednotlivé služby na kartě, které máte předplaceny. Naleznete zde funkci pošty (ta není operátorem Skylink využívána) a rodičovskou kontrolu dekódovací karty.


obrázek

▲ Obr č. 15 - iNEOS iN5, přehrávání záznamu na HDD

Rodičovská kontrola u tohoto přijímače není příliš detailně zpracována. Zapnout se dá pouze kontrola pořadu podle věku, který se vysílá v EPG a samozřejmě nechybí věková kontrola nastavená v samotném systému Irdeto. Pokud chceme, aby tato rodičovská kontrola byla funkční, musíme si nejprve na dekódovací kartě vytvořit nějaké uživatelské profily, kterým jsou přiděleny uživatelské piny.

Poté můžeme sledovat erotické programy Skylinku pouze po vložení master pinu nebo uživatelského pinu (pro věk 18 let) na kartě. Rodičovská kontrola podle názvu kanálu (je v něm „18+“, všechny erotické kanály M7 takto označuje) není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 16 - iNEOS iN5, YouTube přehrávač

Multimediální funkce

Software přijímače obsahuje několik zajímavých aplikací. Jedná se o Youtube prohlížeč, Yahoo zprávy, Google Mapy a informacemi o počasí. Samozřejmě musíte mít přijímač připojený k internetu. Podpora hybridního televizního vysílaní HbbTV chybí, ale to ani nelze u tak levného přijímače očekávat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - iNEOS iN5, aplikace Google mapy

Jak už jsem uvedl v úvodu, pomocí přijímače se můžete připojit do video archívu Touch TV, kde po zaregistrování získáváte 7 denní archív pořadů dvaceti slovenských a českých stanic na 10 dní zadarmo a to jak na tomto přijímači, tak ještě na dalších dvou mobilních zařízeních. Při předplacení služby anebo zavázáním se na 24 měsíců dostane zákazník první 3 měsíce zadarmo. Služba je dispozici pouze pro SK zákazníky.

Od dovozce jsem obdržel token (heslo) pro tuto VoD aplikaci. K dispozici jsem měl archív 20 programů - všechny programy RTVS, skupin Markíza, Joj a ČT. Skupina Prima byla zastoupena čtyřmi programy, skupina Barrandov třemi a skupina Nova jedním programem. Archív byl na 7 dní dozadu a pracoval zcela bez problémů. Kvalita obrazu byla výborná.

Podle informací od dovozce se chystá verze archívu i pro CZ zákazníky a měla by při spuštění obsahovat 16 hlavně českých a některých slovenských programů. Jaké programy budou k dispozici, se řídí regionem na kartě Skylink, takže pro karty se slovenským regionem divák dostane zase seznam slovenských komerčních stanic, tak jak je vidět ve videu zde.

Výhodou služby je, že není nijak geoblokována, takže si ji můžete pustit, ať jsem v kterékoliv zemi.


obrázek

▲ Obr č. 18 - iNEOS iN5, aplikace Počasí

Přijímač má i podporu přehrávání některých multimédií. Jedná se o formáty MKV, AVI, MOV, MP4, TRP a WMV. Formát FLV přehrát neumí. Můžeme přehrát videa až do rozlišení 1080p. Samozřejmě, že přehrání konkrétného souboru, záleží na tom, z jakých kodeků byl soubor vytvořen.

Z audio formátů podporuje přehrávání souborů MP3. Obrázky ve formátu JPEG se zobrazují ve správném poměru (pouze na HDMI výstupu), přijímač zvládne zobrazit obrázky i ve vysokém rozlišení.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na radiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil pevný USB 2.0 disk Western Digital s kapacitou 500 GB. Formátování pevného disku v přijímači proběhlo bez problémů. Přijímač automaticky zformátoval disk souborovým systémem EXT3. Pro přehrávání vlastních AV souborů můžete použít disk s formátem NTFS.


obrázek

▲ Obr č. 19 - iNEOS iN5, výběr pořadu z online archívu Touch TV

Samozřejmě je možné nahrávat na flash disk, doporučuji typy s vysokou rychlostí zápisu. Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Přijímač umožňuje jeden HD (SD) program nahrávat a současně můžete sledovat druhý HD (SD) program z téhož transpondéru nebo si pustit nějaký záznam z HDD.

Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Irdetem z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Záznam obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy, titulky, podrobné informace o pořadu a teletext data. Pro přímý přístup na disk je k dispozici na dálkovém ovládání speciální tlačítko.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Zpomalené převíjení je v rychlostech 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 a 1/32. K dispozici je také funkce skoku na určité místo v časové ose. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).

Pokud nahráváme z erotických programů Skylinku, bude nahrávka automaticky uložena na disku pod master PINem dekódovací karty (uživatelský PIN pro úroveň 18 let bohužel přijímač neakceptuje). Pro její přehrávání je tedy nutné vždy nejprve zadat master PIN karty. Trvalé odemčení takového záznamu nelze provést.


obrázek

▲ Obr č. 20 - iNEOS iN5, informace o přijímači

Závěr

iNEOS iN5 je jednoduchý jednotunerový Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready. Bezproblémově pracuje se všemi ICE/Irdeto kartami CZ/SK satelitních operátorů Skylink, freeSAT a RTVS.

Přijímač umožňuje jeden HD (SD) program nahrávat a současně můžete sledovat druhý HD (SD) program z téhož transpondéru nebo si pustit nějaký záznam z HDD. Zajímavou funkcí je přístup do video archívu Touch TV.

Pokud si přijímač zaregistrujete na webu, získáváte záruku na 3 roky!

Dovozce těchto přijímačů firma Bendr s.r.o. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:



iNEOS iN5 (pro zákazníky z SR)

Maloobchodní cena: 69,90,- € s DPH

iNEOS iN5 (pro zákazníky z ČR)

Maloobchodní cena 1999,- Kč s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články