Quantcast

Humax F2-Green

| Tisk

Novinka na českém trhu

Výrobce receiverů Humax je velmi dobře známý i českým a slovenským divákům: na trhu jsou žádané přijímače Humax CRCI-5500 a Humax CR-Fox, které vyhovují většině zájemců o příjem českých a slovenských programů ze satelitu (mají integrovaný dekodér CryptoWorks).

Humax F2 GreenNe každý divák však má zájem o přijímač se sloty Common Interface (CI), nebo vestavěný dekodér. Pro běžné uživatele, kteří žádají kvalitní a levný přístroj pro příjem nekódovaných ( FTA) televizních a rozhlasových programů, nabízí Humax nový model F2-Green, který na trhu nahrazuje původní Humax F1-Fox.

Humax F2-Green je na trh dodáván v novém stříbrném designu. Na předním panelu nalezneme 'pouze' tlačítko STANDBY. Další tři tlačítka, která slouží pro přepínání mezi TV/R módem a programy (+, -), jsou skryté pod předním víčkem. Vzadu nalezneme vstup a výstup pro LNB, což umožňuje k F2-Green připojit další satelitní receiver (lhostejno, zda analogový či digitální). Dále je zde klasické rozhraní RS232, které je vhodné pro přenos settingu z a do počítače. RS232 můžeme i nadále využívat pro upgrade software. Tato možnost však ustupuje nyní do pozadí (viz níže). F2-Green má vzadu ještě 2 zásuvky SCART, 2 x audio cinch (L+R) a též i digitální audio výstup (S/P DIF).

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
K novému modelu F2-Green je dodáváno stříbrné dálkové ovládání, na kterém jsou jednotlivé funkce velmi přehledně rozmístěny. K některým tlačítkům: ATTR - u každého programu můžeme nastavovat atributy programu - tedy přidávat do některé ze čtyř favoritních skupin, dá se také zvolit zda se má program zamknout či přeskakovat. Dále je zde možné program(-y) přejmenovávat pomocí číselných tlačítek na dálkovém ovládači (písmena jsou u jednotlivých číslic uvedena).

Pod tlačítkem RECENT najdeme naposledy sledované programy. Pokud tedy stále sledujeme jen několik málo programů, oceníme jednoduché a rychlý přístup k nim. Tlačítko PAUSE/PLAY umožňuje obraz zmrazit. Zatímavá funkce, která se může hodit např. v okamžiku, kdy se na obrazovce objeví důležité sdělení (adresa, recept, telefon), které si chceme v klidu opsat.

Jak jsme již uvedli, F2-Green podporuje 4 skupiny s favoritními programy. K jednotlivým z nich se dostaneme stiskem některého z barevných tlačítek označených písmenem A (modrý FAV), B (žlutý), C (zelený) a D (červený).

Humax F2 GreenTolik tedy úvodem. Pojďme se podívat na některé menu a možnosti, které skrývá OSD Humax F2-Green. Následující pohled do OSD by neměl sloužit jako manuál k přijímači, pouze by Vám měl vytvořit představu o tom, co menu přístroje z nové generace Humax může uživateli nabídnout.

Při prvním zapojení a zapnutí přijímače se nás přístroj zeptá, v jakém menu s námi má komunikovat. Zde nalezneme angličtinu, němčinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu, portugalštinu, maďarštinu, dánštinu, švédštinu, ruštinu, polštinu a též i řečtinu. Čeština zde (zatím) chybí. Vzhledem k tomu, že jde o novinku na trhu, můžeme očekávat, že i počet jazyků se bude postupně rozšiřovat a budou spokojeni i čeští a slovenští uživatelé.

Humax F2 GreenSamotnou nabídku přijímače vyvoláme stiskem tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V levé horní části obrazovky se objeví základní nabídka s položkami CHANNEL EDIT (TV/R), CHANNEL GUIDE (TV), CHANNEL SEARCH, PARENTAL CONTROL, SOUND TRACK, PREFERENCE. Některé položky menu se dělí ještě na další nabídky - ty jsou označeny žlutým bodem.

Humax F2 GreenSamotný přehled nainstalovaných TV a R programů můžeme vyvolat stiskem tlačítka OK či CH.LIST. Do třetice se ke stejné tabulce dostaneme i výběrem první položky ze základního menu.

Již při letmém pohledu na CHANNEL LIST (viz obrázek) můžeme říci, že zde Humax odvedl velký kus práce. Možností výpisu programů máme u F2-Green nyní podstatně více: podle favoritních skupin (A, B, C, D), sítí či družic. A to není všechno: výpis programů můžeme třídit i dle abecedy (vzestupně ale i sestupně). Výpis může obsahovat i jen volné programy (FTA), kódované (Scrambled), zamčené (Lock) i nezamčené (Unlock). Všechny možné operace s programy jsou uvedeny v posledním sloupku.

Humax F2 GreenDalší položkou v základním menu je CHANNEL GUIDE (TV/R), které se dále dělí na ADVANCED, SIMPLE a RESERVED, přičemž první dvě poskytují rozšířené resp. základní informace EPG (elektronického programového průvodce).

Na našem obrázku je zobrazeno ADVANCED EPG, kde v prvním sloupku můžeme vybírat den, pro který budeme chtít programový průvodce, uprostřed se zobrazuje samotný výpis pořadů. Tradičně v posledním sloupku jsou možnosti, co můžeme dále dělat. Buď EPG opustit (Exit), 'načasovat' (Reserve) či získat podrobnější info k pořadu.

Humax F2 GreenPostupme v základním menu dále. CHANNEL SEARCH se větví na Antenna Setting, Manual Search, Auto Search, Advanded Search. Přístup do tohoto menu je chráněn PIN kódem.

Humax F2 GreenZastavme se v podnabídce ANTENNA SETTING. Sem by měla vést pravděpodobně první cesta nového uživatele F2-Green. Zde můžeme nastavit typ používaného LNB, podporu DiSEqC a limitů motoru, 22 kHz a další běžné údaje.

Přístroj podporuje 32 pozic antén, což je dostačující počet pro nastavení příjmu většiny družic, které lze přijímat v ČR a na Slovensku.

Humax F2 GreenPřejděme do další podnabídky - MANUAL SEARCH. Možnosti 'ručního' naladění programů nepřekvapí: vedle pozice antény (čísla), kmitočtu, polarizace, symbolové rychlosti a FEC zde lze nastavit i 'pravidlo' hledání - zda má prohledat celou síť (Network search) a vyhledat jen volné programy (Automatic Skip).

Jak je již tradicí v celém menu, tak i zde při výběru jedné položky v levém sloupci se zobrazí v prostředním sloupci možnosti nastavení. Poslední sloupec určuje, co vše lze nyní v menu dělat - vyhledávat programy (Search) či menu opustit (Exit).

Překvapením v menu může být pro znalce Humax prohozená pozice indikace hrubého a jemného signálu. Nejprve je jemný signál (Signal Quality) a poté hrubý signál (Signal Level).

Humax F2 GreenNalezené programy na zadaných parametrech vypíše do dvou sloupců: v prvním jsou televizní programy, ve druhém rozhlasové a konečně ve sloupci posledním jsou možné akce - zda programy uložit (Save) či nikoliv (Exit).

Humax F2 GreenPřesuňme se již k předposlední položce základního menu, čímž je SOUND TRACK. V tomto menu může uživatel nastavit s jakým audio trackem (podnosnou) bude program sledovat. Navíc zde má možnost nastavit, zda chce levý, pravý, či oba kanály. Veškeré nastavení je poté uloženo a přijímač si při příštím sledování programu 'pamatuje' audio stopu.
Tuto možnost oceníme u stanic, které v jednom kanálu vysílají doprovod k TV programu a ve druhém je např. vysílána nějaká rozhlasová stanice.

Humax F2 GreenPoslední nabídka ze základního MENU - PREFERENCE se dále větví na LANGUAGE, TIME (časovač), A/V OUTPUT (nastavení audio a video výstupu, podpora Dolby Digital atd.), STATUS (informace o nainstalovaném software), DEFAULT (vrácení do servisního nastavení), OTHERS (zobrazení transparentnosti informačního titulku a doby zobrazení) a STB UPGRADE.



Aktualizace software F2-Green se provádí z menu STB UPGRADE. Nový firmware lze stáhnout ze satelitu Astra 19.2E. Výrobce Humax začíná update z družice stále více preferovat. Chce se tak vyhnout problémům s pirátsky upravenými softy v Humaxech řady 5nnn.

Humax F2 GreenPoslední sub-menu, které jsme vynechali, umožňuje nastavit (či změnit) jazyk menu, preferovaný audio doprovod a titulky.

PODPORA
Podpora pro nový model F2-Green se začíná zlepšovat. Z internetu si můžeme stáhnout utilitu Formula F2 (obdoba Formula V3), která slouží pro přenos settingu a firmware. Setting NENÍ kompaktibilní se setingy Humax řady 5nnn. Navíc se používají nikoliv HNF soubory, nýbrž FDF soubory (Formula Flash Data Files). Firmware nese stále příponu HDF (Humax Downloadable Files).

ZÁVĚR
Humax uvedl na trh první receiver z nové řady Humax - F2-Green. Přístroj je určený výhradně pro příjem volných TV a R programů v digitálu. Za příznivou cenu je možné získat kvalitní přístroj osvědčené značky.

    Některé parametry Humax F2-Green:
  • 4000 předvoleb pro TV a R programy
  • MPEG-2 & DVB kompaktibilní
  • Rychlé přepínání programů
  • Přehledné uživatelské rozhraní
  • Rodičovská pojistka
  • Podpora více jak 10ti jazyků, zatím chybí čeština
  • Dolby Digital stream
  • DiSEqC 1.2
  • Upgrade firmware ze satelitu
Parabola.cz





Reklama




Vybrané články