Quantcast

PS13 z vysílačů Jablonec nad Nisou, Liberec a Benešov

| Tisk

logo Společnost Digital Broadcasting rozšířila pokrytí svého třináctého přechodového DVB-T2 multiplexu o dva významné vysílače Liberec, Jablonec nad Nisou a Benešov. Díky novým vysílačům mohou programy z nové generace pozemního vysílání přijímat i diváci ve velké části Libereckého a Středočeského kraje.

První z nových vysílačů Liberec byl uveden do provozu ve čtvrtek 27. prosince 2018 v 18:00 hodin. Vysílač Liberec se nachází poblíž známého televizního a rozhlasového vysílače Ještěd a je v nadmořské výšce 934 metrů. Výkon vysílače (ERP) je 501 Wattů a pracuje na K24.

Dnes v 5 hodin ráno byl zprovozněn hlavní vysílač pro severní část České republiky - Jablonec nad Nisou - Černá Studnice, rovněž na K24. Jde o známý vysílač, který již šíří celoplošný DVB-T multiplex 4 a také regionální DVB-T platformu RS7 (Regionální síť 7).


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokrytí PS13, vysílač Liberec, K24

technické parametry nových vysílačů:

* Liberec, K24, polarizace horizontální, 934 metrů nad mořem, výkon (ERP) 501 W
* Jablonec nad Nisou - Černá Studnice, K24, polarizace horizontální, 864 metrů nad mořem, výkon (ERP) 10 kW
* Benešov, K24, polarizace horizontální, 528 metrů nad mořem, výkon (ERP) 39,8 kW (dočasně 10 kW)

Přechodový multiplex s číslem 13 (PS13) aktuálně celoplošně šíří programy TV Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, JOJ Family HD, Prima Comedy Central HD, Kinosvět, RELAX, REBEL a regionálně V1 HD. V některých částech Česka se regionálně šíří Polar HD a Brno TV.




obrázek

▲ Mapa č. 2 - Pokrytí PS13, vysílač Jablonec, K24

Přechodovou síť 13 si může aktuálně naladit celkově téměř 10 miliónů televizních diváků (94,1 % obyvatel ČR).

Přechodové sítě vznikly z důvodu odebrání 700 MHz pásma, které bude od června 2020 sloužit pro rozvoj rychlých mobilních služeb. Do té doby skončí stávající DVB-T multiplexy a diváci musí obměnit své přijímací zařízení a případně provést nezbytné úpravy v přijímací soupravě, včetně televizní antény.

Přechodové multiplexy se vysílají ve druhé generaci pozemního vysílání - ve standardu DVB-T2. Programy jsou enkódované v HEVC (H.265) a AAC-HE. Pro příjem je nutný set top box nebo televizor, který tento standard a formáty podporuje.

redakce





Reklama




Vybrané články