Quantcast

Doba akvizic: UPC, freeSATu a CS Filmu

| Tisk

Během několika měsíců bylo postupně na českém a slovenském trhu ohlášeno několik významných akvizicí, které mohou změnit podobu televizního trhu - prodej českého kabelového operátora UPC, satelitní televize freeSAT či provozovatele filmového kanálu CS Film. Z těchto akvizic byla zatím dokončena jen jedna - prodej provozovatele placené stanice CS Film.

UPC

logo Společnost Liberty Global prodává své kabelové sítě v některých zemích západní, střední a východní Evropy. Konkrétně v Německu, České republice, Maďarsku a Rumunsku. Novým vlastníkem se má stát telekomunikační operátor Vodafone.

Akvizice UPC na uvedených čtyřech trzích byla ohlášena v květnu loňského roku. V prosinci začala Evropská komise (EK) prošetřovat převzetí UPC operátorem Vodafone.

Podle prvních výsledků šetření EK by mohla ohlášená akvizice snížit hospodářskou soutěž na německém a českém trhu. Na českém trhu by akvizice mohla z trhu vytlačit některé poskytovatele mobilních telekomunikačních služeb, poskytovatelů internetu a televizních služeb.

Komise nyní provede důkladné šetření dopadů transakce, aby zjistila, zda se její počáteční obavy z narušení hospodářské soutěže potvrdí. Transakce byla EK oznámena 19.10.2018. EK má na rozhodnutí čas až do 2.5.2019.

V Česku, Maďarsku a v Rumunsku působí Vodafone především jako poskytovatel mobilní sítě a Liberty Global jako telekomunikační operátor fixních služeb. V Německu Vodafone a Liberty Global provozují nepřekrývající se koaxiální kabelové sítě.

freeSAT

logo Těsně před vánočními svátky 2018 ohlásila lucemburská mediální skupina M7 Group, která mimo jiné provozuje česko-slovenskou satelitní platformu Skylink, akvizici společnosti UPC DTH a všech tří platforem freeSAT, UPC Direct a Focus Sat, které působí na čtyřech trzích - českém, slovenském, maďarském a rumunském. Na českém a slovenském trhu může nový majitel M7 Group posílit svoji pozici na DTH trhu a zároveň vstoupit na trhy nové (maďarský a rumunský), kde doposud firma satelitní televizi neposkytuje.

Na českém a slovenském trhu bude M7 Group poskytovat satelitní televizi ze dvou orbitálních pozic - 23,5°E a 0,8°W/1°W. Zda M7 Group opustí jednu ze dvou pozic zatím není jasné. Nový majitel chce do budoucna sjednotit programovou nabídku na obou pozicích. Zákazníkům freeSATu na Slovensku chce maďarské programy poskytovat i nadále. Na Slovensku totiž žije početná maďarská komunita, která vyhledává maďarské veřejnoprávní i komerční programy.

freeSAT a další dvě platformy UPC DTH těží z popularity orbitální pozice 0,8°W/1°W ve střední a východní Evropě. Řada programů je společných s dalšími poskytovateli satelitní televize jako je DIGI CZ, Slovak Telekom a T-Mobile. Simulcrypt v tomto směru u SD a HD dokáže výrazně snížit provozní náklady za šíření televizních programů.



M7 Group na pozici Astra na 23,5°E může sdílet programy jen mezi svými DTH službami (Skylink, Canal Digitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT). Do budoucna by mohla mít společné některé stanice se společností Telekom Srbija, která spustila svoji satelitní platformu na stejné pozici v závěru loňského roku. V současné době probíhají jednání ohledně simulcryptu.

CS Film

logo Zhruba v polovině února ohlásila společnost Československá filmová společnost dohodu se slovenskou firmou Slovenská produkčná a.s. o převzetí placených programů CS Film, CS Mini, Horor Film, WAR TV, bezplatně šířené stanice KinoSvět a online videoportálu Film popular.

logo Akvizici dala nedávno zelenou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a transakce mohla být dokončena. Slovenská televizní skupina JOJ prostřednictvím společnosti Slovenská produkčná a.s. se tak vstoupila na český trh, kde doposud poskytovala dva programy pod značkou JOJ - bezplatnou stanici JOJ Family a placený filmový program JOJ Cinema.

Diváci programů Československé filmové společnosti zatím žádné změny ve vysílání nemohli zaznamenat.

redakce





Reklama




Vybrané články