Quantcast

Rai spustí 1. července celodenní kanál v rozlišení 4K

| Tisk

logo Italský veřejnoprávní vysílatel Rai ohlásil spuštění celodenního programu v Ultra HD rozlišení - Rai 4K. Vysílání bude spuštěno již 1. července 2019 a nahradí tím doposud příležitostné vysílání ve 4K.

Italská Rai bude první veřejnoprávní televizí v Evropě, která bude vysílat 24 hodiny denně v novém obrazovém formátu.

Rai dokončila úpravu svých milánských a římských studií a jsou tak plně připravená na výrobu a vysílání v Ultra HD rozlišení.

Programové schéma stanice Rai 4K bude složeno jak z vlastních pořadů, tak i akvizic v podobě filmů, seriálů či dokumentárních pořadů. Filmové nabídky půjde o vybrané filmové titulky z katalogu Sony Pictures a 20th Century Fox.




▲ Video č. 1 - Znělka Rai 4K

Rai 4K bude mít vlastní programové schéma - nebude tedy vysílat souběžně s jinými kanály Rai. Pouze ve výjimečných případech jako jsou sportovní přenosy a podobně.

Celodenní kanál Rai 4K bude vysílat přes satelitní systém Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E. Vysílání bude fungovat jako FTA/FTV (free to view) kanál podobně jako hlavní stanice Rai. Některé pořady budou vysílány volně (nekódovaně) a pro některé bude nutná přístupová karta TivúSat.

Vedle satelitní distribuce bude Rai 4K vysílat i v italském DVB-T2, kde se objeví v roce 2020, včetně stanice v 8K. Z kapacitních důvodů vysílá Rai 4K nyní v regionálních multiplexech.

technické parametry - Rai 4K:

satelit: Eutelsat Hot Bird 13B (13°E)
frekvence: 11,727 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK



Vedle 4K kanálu se italský vysílatel chystá i na další generaci televizního vysílání - Ultra HD v rozlišení 8K. Program Rai 8K bude spuštěn u příležitosti letních olympijských her 2020.

Ultra HD / 4K přináší rozlišení 3840x2160, tj. 4x vyšší rozlišení než HD. Ultra HD / 8K nabízí 4x vyšší rozlišení než 4K, tj. 7680x4320. Vyšší rozlišení jsou pochopitelně náročnější na kapacitu. Zatímco pro 4K se používají datové toky kolem 16 až 25 Mbit/s, pro 8K je používají vyšší (80 Mbit/s a více).

Programů ve UHD/4K je na satelitech poměrně málo. Ještě méně je již v Ultra HD/8K. V tomto formátu se vysílá demonstrační kanál tureckého satelitního operátora Türksat na pozicích 42°E a 50°E a nedávno spustil vlastní propagační kanál v 8K lucemburský operátor SES (Astra) z pozice 28,2°E.

Zpráva vznikla ve spolupráci se čtenářem franck.

redakce





Reklama




Vybrané články