Quantcast

Ve čtvrtek startuje TVP Dokument. Bude v polském DVB-T2 i na satelitu

| Tisk

Již tento čtvrtek 19. listopadu 2020 spustí polský veřejnoprávní vysílatel TVP (Telewizja Polska) svůj další tématický lineární kanál - TVP Dokument. Od svého spuštění bude dostupný omezeně v polském DVB-T2, dále u satelitních a kabelových operátorů.

"Telewizja Polska si klade za cíl zlepšit kvalitu vysílání svých programů a soustavně rozvíjet a rozšiřovat svoji programovou nabídku, což se odráží ve spuštění nového tematického kanálu TVP Dokument. Chceme nabídnout co nejvyšší kvalitu obsahu pro co největší publikum, proto nový kanál zpřístupníme pozemně jako součást testů nového vysílacího standardu DVB-T2 / HEVC. Od začátku testů pokryjeme rozsahem vysílání přibližně 12 milionů lidí a tento rozsah budeme postupně rozšiřovat, dokud nepokryjeme celou zemi," říká k programu TVP Dokument Marcin Klepacki, ředitel distribuce TVP.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Logo TVP Dokument

"Spuštění TVP Dokument je přirozeným krokem ve vývoji programové nabídky Telewizja Polska. Po celá léta je TVP největším producentem dokumentárních filmů v zemi. V roce 2021 očekáváme téměř 50 premiér produkce nebo koprodukce. To znamená alespoň jednu premiéru dokumentu týdně," uvedl Tomasz Piechal, šéfredaktor TVP Dokument.

"Naše filmy pokrývají širokou škálu témat - nejen historické, ale i společenské a mezinárodní. Tato rozmanitost bude viditelná v našem vysílání, což našim divákům nabídne příležitost poznat mnoho různých světů - přírodu, vědu, cestování, ale také mnoho mimořádných příběhů obyčejných lidí. Protože je to pro nás člověk hlavní postavou vysílání," dodává Tomasz Piechal.




obrázek

▲ Obr č. 2 - Dokument Země medu. Uvede TVP Dokument (foto: TVP)

TVP Dokument uvede mnoho známých a oceněných dokumentů - například „Země medu“ (režie Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov) a „Rabbit a la Berlin“ (režie Bartosz Konopka) nominované na Oscara. Nová stanice přinese také emotivní a dojemné dokumentu. V první vysílací den bude mít televizní premiéru film „The Butterfly Effect“ (režie Jarosław Szmidt) o hrdinském boji sedmileté Zuzky s nevyléčitelnou genetickou chorobou kůže - EB. Diváci budou také moci sledovat boje mladých lékařů v dokumentárním cyklu "Mladí lékaři" nebo seriál o předčasně narozených dětech "Moje 600 gramů štěstí". Součástí vysílacího schématu budou také kvalitní přírodopisná, cestopisná a populárně-vědecká produkce BBC Studios, včetně "Madagaskar", "Kuba - revoluce v kuchyni", "Všechny barvy světa" a další.

Pestrá programová nabídka TVP Dokument bude tvořena dokumentárními filmy se sociálními, historickými, politickými a kulturními tématy.

Stanice TVP Dokument bude od počátku dostupná bezplatně v rámci experimentálního DVB-T2 multiplexu, který se zatím vysílá z vysílačů ve Varšavě, Krakově, Katovicích, Poznani a Gdaňsku. Stanice se má také objevit v nabídkách satelitních a kabelových operátorů.

redakce





Reklama




Vybrané články