Quantcast

Slovenské FUN rádio vysílá FTA z Astry 3B

| Tisk

Další posílení nabídky slovenských rozhlasových stanic z jedné orbitální pozice mohli zaznamenat zákazníci satelitní platformy Skylink a diváci a posluchači FTA programů. Společnost Towercom spustila tři programové mutace FUN rádia.

V multiplexu společnosti Towercom byly zařazeny tři programové verze FUN rádia pod názvy FUN Radio 1, FUN Radio 2 a FUN Radio 3. Všechny se vysílají volně (FTA) a jsou šířeny v audio kodeku AAC-LATM a každý z nich je poskytován s audio bit ratem 192 kbit/s. Pro příjem je nutný set top box či televizor s podporou tohoto enkódování, což je rozdíl oproti jiným slovenským rádiím v tomto multiplexu, které používají starší kodek MPEG.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Divák s dálkovým ovladačem. Ilustrační foto (foto: Orange)

FUN Rádio tak tak další významnou rozhlasovou stanicí, která začala v tomto týdnu vysílat přes satelit Astra 3B. Připomeňme, že od úterý vysílá z Astry také slovenská Europa 2.

FUN rádio je druhé nejposlouchanější komerční rozhlasová stanice na Slovensku. Vysílání bylo spuštěno před více než 30 lety - 10.6.1990 ze studia v Bratislavě. Tehdy vysílala 4 hodiny denně, ve zbývajícím čase přebírala modulaci z francouzského FUN rádia. Dnes se program FUN rádia hudebně zařazuje do kategorie CHR (Contemporary Hit Radio).

Stanice FUN rádio doposud šířila programové mutace (s odlišnou reklamou) přes satelitní systém Thor na pozici 0,8°W.

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,363 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

FUN Radio 1
service ID: 4957
audio PID: 5947 (AAC, slovensky)
CA systém: žádný (FTA)

FUN Radio 2


service ID: 4958
audio PID: 5948 (AAC, slovensky)
CA systém: žádný (FTA)

FUN Radio 3
service ID: 4959
audio PID: 5949 (AAC, slovensky)
CA systém: žádný (FTA)

redakce





Reklama




Vybrané články