Quantcast

Premiere od října v Nagravision

| Tisk

PremiereKoncem března 2003 oznámil mnichovský provozovatel placené TV změnu kódovacího systému u paketu Premiere. Po náročných vyjednávání s několika majiteli kódovacích systémů uzavřel provozovatel smlouvu na užívání kódovacího systému Nagravision (patří švýcarskému softwarovému domu Kudelski).

Současný kódovací systém Betacrypt1, který na družici Astra 1 používá mj. i rakouská veřejnoprávní televize ORF, již není bezpečný. Od majitele kódovacího systému Betacrypt, německé Beta Research, dostal provozovatel nabídku na Betacrypt2, což je zdokonalená verze Betacrypt1 se 128bitovým klíčem. Tyto možnosti ale provozovatele dostatečně nepřesvědčily - navíc licence na užívání kódovacího systému Betacrypt je údajně několikrát dražší než na jiné, lépe zabezpečené kódovací systémy.

Podle Digital Fernsehen (DF) budou abonentům během léta rozeslány nové přístupové karty Premiere pro příjem programů z kódu Nagravision. Nové karty Nagravision, interně označované jako Aladin, procházely po dva roky náročnými testy majitelem kódovacího systému. Samotné testy jasně ukázaly, že půjde o velmi zdařilé zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem. Navíc bude receiver a nová dekódovací karta spárována, takže uživatel nebude moci kartu použít v jiném receiveru.



Současný stav Premiere s užíváním prolomeného kódovacího systému se zdá být už neudržitelný. Podle DF má v současnosti okolo 1,5 miliónu 'černých' diváků, kteří přijímají signál paketu nelegálně. Tato možnost má však skončit v říjnu, kdy má být zastaveno kódování v systému Betacrypt1.

Premiere je německá placená televize, vysílaná na družích Astra 1 (pozice 19.2E) v kódu Betacrypt. V programové nabídce jsou nejvíce zastoupeny filmové a sportovní programy, které si diváci oblíbili i za hranicemi Německa a Rakouska.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články