Quantcast

Chcete přijímat JOJ TV ze satelitu?

| Tisk

JOJ TVSlovenská komerční televize JOJ TV vysílá v rámci multiplexu TeleNor Slovakia na družici Intelsat 707, na pozici 1°W, na kmitočtu 11,540 GHz, SR 26000, FEC 3/4.

Vzhledem k tomu, že satelitní linka je určena jen jako distribuční trasa pro terestrické vysílače a také pro kabelové operátory, je signál kódován, podobně jako většina programů na této pozici, systémem Conax.

Již od zahájení vysílání JOJ TV v březnu 2002 byla slibována distribuce karet pro individuální příjem JOJ TV ze satelitu. Vedení JOJ TV se ale obměnilo (v čele JOJ TV je nyní herec a exministr kultury Milan Kňažko) a z původního plánu sešlo.

Zájemci o JOJ TV díky prolomení kódovacího systému Conax mohli letos několik měsíců tento program sledovat. Tato skutečnost provozovatele nepotěšila. Vlastní totiž vysílací práva k pořadům pouze pro Slovenskou republiku a příjmem JOJ TV se porušovala jiná autorská práva, většinou TV Nova, která vlastní vysílací práva pro ČR.

Již v loňském roce, tedy ještě před samotným nalomením kódovacího systému Conax, byla představena nová verze kódovacího systému Conax CAS 5, která by měla lépe zabezpečit programy před neautorizovaným příjem. Ve druhé polovině května 2003 došlo k očekávané změně - po provedené plošné výměně dekódovacích karet přešel provozovatel Canal Digital na Conax CAS 5. Jediné programy, které 'běžely' na starých kartách dále, byl britský program BBC Prime a slovenská JOJ TV. Bylo však jen otázkou, kdy i JOJka přejde na novou verzi Conax.

Před samotnou výměnou karet JOJ TV na Slovensku byl z technických důvodů satelitní signál nekódovaný. Termín zpětného zakódování signálu v nové verzi Conax byl původně stanoven na 15.6.2003. V uvedený den byl skutečně program JOJ TV v ranních hodinách zakódován, ale pouze dočasně. V průběhu zkušebního kódování v Conax CAS 5 byla zjištěna nekompaktibilita s původními satelitními přijímači (výpadky v dekódování apod.). Na přijímacích stanicích musí dojít k výměně přístrojů pro použití s novými kartami Conax CAS 5. Proto se návrat ke kódování oddálil.



V době psaní tohoto článku JOJ TV ještě vysílala volně. Zakódování programu JOJ se nebude zamlouvat divákům, kteří si na program zvykli. Zatím se nedá předpokládat, že by v blízké době byl příjem ze satelitu umožněn i individuálním zájemcům. Je však o něj dostatečný zájem?

Anketa: máte zájem o satelitní příjem JOJ TV ? Pořídili byste si kartu JOJ ?

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články