Quantcast

Časová osa nebo sloupcové EPG? Co čtenářům nejvíce vyhovuje?

| Tisk

Elektronický programový průvodce nebo-li jízdní řád televizních stanic může mít na televizní obrazovce různou podobu zpracování - nejčastěji formou časové osy nebo programu v sloupcích, zobrazení, které známe z novin a časopisů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - TV program v HbbTV aplikaci ČT iVysílání. Ukázka z vysílání.

Klasický a pro řadu čtenářů nejlepší je televizní program zobrazovaný ve sloupci, kdy každý pořad je na samostatném řádku. Tento způsob zobrazování používají printová média (noviny a časopisy s tv programem). Stále je tento způsob zobrazování programu dostupný na některých set top boxech, respektive v jejich řídícím softwaru, eventuálně v nainstalované aplikaci.

Se vzrůstajícím počtem programů se na trhu prosazuje zobrazování programu ve formě časové osy, kdy jsou jednotlivé stanice pod sebou a pořady stanic v řádku. Políčko pořadu je tak krátké/dlouhé, jaká je stopáž pořadu. Nevýhodou je tedy určitá nepřehlednost - pokud jsou pořady příliš krátké - na obrazovce se názvy do krátkých obdélníků zkrátka nevejdou.


obrázek

▲ Obr č. 2 - TV program v HbbTV aplikaci TV Nova. Ukázka z vysílání.

Na některých set top boxech je možné si vybrat typ zobrazení - tedy buď časovou osu nebo sloupcové zobrazování programu.

V nedávno uzavřené anketě jsme se čtenářů ptali, jaký typ EPG (elektronický programový průvodce) jim nejvíce vyhovuje. Překvapivě oba typy zobrazení měly poměrně vyrovnanou oblibu. Nejvíce čtenářů webu parabola.cz preferuje sloupcové zobrazování programu, kdy každý pořad je na jednom řádku. Tento typ vyhovuje 37,5 procentům hlasujících čtenářů.


obrázek

▲ Obr č. 3 - TV program v HbbTV aplikaci TV Prima Program+. Ukázka z vysílání.

Časová osa s televizním programem je oblíbená u 34,1 procenta respondentů.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Výsledky ankety.

Oba typy zobrazení televizního programu podporuje aplikace TV program na webu parabola.cz. Změnu lze provést na stránce Nastavení přímo v sekci TV program.

Ale vraťme se ještě k Anketě. 26,6% hlasujících uvedlo, že typ EPG neřeší a přizpůsobí se možnostem (software / aplikaci operátora). 1,9% respondentů vyhovuje jiný typ EPG.


obrázek

▲ Obr č. 5 - TV program v HbbTV aplikaci RTVS - Archív. Ukázka z vysílání.

Anketa probíhala od 11. února do 3. března 2023 a zúčastnilo se ji 323 čtenářů.

A jaký typ EPG používají naši vysílatelé či televizní operátoři?


obrázek

▲ Obr č. 6 - TV program v HbbTV aplikaci TV Markíza. Ukázka z vysílání.

Televizní program v HbbTV

Veřejnoprávní Česká televize používá u své HbbTV aplikace iVysílání klasický sloupcový EPG. Televize Prima ve své HbbTV aplikaci Program+ naopak zvolila časovou osu. Podobné řešení v HbbTV využívá i televize Nova.

U slovenské veřejnoprávní RTVS se v HbbTV aplikaci dostaneme k TV programu až v části Archív. Zde používá RTVS časovou osu.




obrázek

▲ Obr č. 7 - TV program v HbbTV aplikaci TV JOJ. Ukázka z vysílání.

Vlastní způsob zobrazení TV programu poskytuje televize Markíza. Pořady jsou v řádku.

Televize JOJ využívá klasický sloupcový EPG.

Anketa byla uzavřena. Nyní hledáme odpověď na otázku Jakou kombinaci televizních služeb používáte? Sledujete jen volné programy? Jen placené stanice nebo streamovací platformy? Nebo kombinaci těchto služeb? Hlasujte v aktuální anketě na titulní stránce.

redakce





Reklama




Vybrané články