Quantcast

Dočkáme se českého MTV ?

| Tisk

MTVDne 3.července 2003 se rozšířila síť MTV Networks Europe o další lokální verzi prestižní videoklipové stanice MTV pro Portugalsko. Po MTV UK & Ireland, MTV Italia, MTV Espaňa, MTV France, MTV Germany, MTV NL, MTV Polska, MTV Nordic, MTV Romania a evropské MTV Europe se MTV Portugal stalo již 11.lokální verzí MTV na starém kontinentu.

Digitální komprimované vysílání umožnilo síti MTV Networks Europe (MTV NE) postupně spustit - prozatím - 11.lokálních verzí MTV. Signál lokálního MTV tak může přijímat terestricky, z kabelu či satelitu více jak 112 miliónů domácností ve 48 zemích. Spuštění lokálních MTV v Rumunsku a Portugalsku je více než překvapivé. Tamní trhy dostaly uznávaný hudební kanál v rumunštině, resp. portugalštině. České či slovenské MTV stále nikde.

"Otázka spuštění lokální verze MTV pro Českou / Slovenskou republiku je velmi důležité strategické rozhodnutí a má několik základních aspektů. Je po místní verzi MTV u nás poptávka? Jak se ukazuje, zatímco místní verze MTV pro západní Evropu docela dobře fungují, v Evropě východní naráží na porovnání klíčové skupiny diváků s mezinárodními, tedy západními trendy a kulturou. Jak možná víte, MTV uvedlo své místní verze například v Rusku nebo Rumunsku, ale přijetí těchto verzí mladými diváky není bez problémů," říká Martin Kocourek ze společnosti Zone Vision, zástupce MTV. "Dalšími klíčovými otázkami jsou velikost distribučního trhu, který je v současné době představován pouze kabelovými televizemi a satelitní platformou, a tedy velmi omezen; dále potenciál reklamního trhu a ochota inzerentů propagovat své výrobky na místním MTV, a v neposlední řadě také zajištění udržení vysokého standardu vysílání MTV včetně moderátorů a konkurenční situace na trhu. Zajisté by místní MTV bylo zajímavou zkušeností, ale pokud vím, v dohledné době se nic takového nepřipravuje", dodává.



Šance na spuštění českého, případně československého MTV, je tedy zatím nulová. Vše by se mohlo změnit s plánovaným digitálním terestrickým vysíláním (DVB-T) u nás, které je, bohužel, stále zatím ve fázi experimentů na území hlavního města a většiny území Středních Čech. V případě vzniku více multiplexů by bylo možné přenášet i řadu tématických TV kanálů.

V současné době, kdy neexistuje lokální verze MTV pro Českou republiku, se můžeme s českou hitparádou prozatím setkávat v sobotu jednou za 14 dní v rámci pořadu WORLD CHART EXPRESS. Stanice MTV Europe je šířena ve většině významných kabelových sítí v České republice i na Slovensku, stejně tak i v satelitní placené televizi UPC Direct na družici Astra 19.2E, na kmitočtu 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Signál je kódován systémem Cryptoworks.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články