Quantcast

Otazníky nad kódováním programu TV JOJ

| Tisk

JOJ TVSlovenská komerční televize JOJ používá k distribuci signálu pro terestrické vysílače a kabelové operátory družici Intelsat 707 (pozice 1°W), kde vysílá v rámci paketu Telenor Slovakia na kmitočtu 11,540 GHz (polarizace vertikální, SR 26000, FEC 3/4).

Kódovací systém Conax, který vedle skandinávské placené televize CANAL DIGITAL a bulharského multiplexu, používá i TV JOJ, byl hackery začátkem roku 2003 prolomen. Po několika málo měsících od nalomení Conaxu provedl provozovatel Canal Digital plošnou výměnu dekódovacích karet za nové, lépe zabezpečené proti zneužití (tzv. Conax CAS5). Výměnou karet skončila i možnost neoficiálního příjmu programů v Conax.

Po Bulharsku a Skandinávii se plošná výměna přístupových karet 'přestěhovala' na Slovensko. Právě tam měla být úspěšně dokončena výměna karet Conax. Oproti uvedeným regionům probíhal na Slovensku přechod na nové karty podle jiného scénáře. TV JOJ podle svého plánu upustila koncem května 2003 původně na dva týdny od kódování satelitního signálu. Právě během této doby měly být u všech operátorů vyměněny karty na které se pak bez problému přejde.

Po výměně karet bylo vysílání TV JOJ opět zakódováno - ale jen dočasně. Zjistilo se totiž, že přijímací zařízení není plně kompaktibilní s novými kartami Conax. Nekódované vysílání JOJky se tak nečekaně prodloužilo o několik měsíců (!) a ještě v době vydání tohoto článku pokračuje k radosti všech slovenských ale i českých diváků. Řada z nich možná již zapomněla, že volné vysílání je pouze dočasné.

Proč je JOJka stále vysílána volně a bude opět kódovaná? Na to jsem se zeptali přímo v TV JOJ."Dekodovane vysielanie je vysledkom poruchy, po jej odstraneni bude vysielanie opat kodovane," sdělila nám ing. Jana Bočanová z TV JOJ.

V okamžiku kdy JOJka bude na satelitu opět kódovaná se dá očekávat zájem diváků o přístupové karty JOJ. Dočkají se jich? "Zial, karty pre individualny prijem neplanujeme do buducnosti predavat.Nadalej ich budem distribuovat len do kablovych spolocnosti so sidlom na Slovensku", odpověděla J.Bočanová.



Bude to velká škoda, neboť po zakódování JOJky přijdou zájemci o atraktivní komerční stanici, kterou si oblíbili diváci na Slovensku i v České republice nejen díky vyššími procentu pořadů v českém jazyce. Chce-li JOJka skutečně bojovat o diváka s konkurenční TV Markíza, měla by vyjít satelitním divákům vstříc - např. vstupem stanice do paketu Slovak Link. Bohužel je to zatím jen zbožné přání diváků.

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články