Quantcast

Nalaďte si: TV Sport Romania

| Tisk

TV SportV domácí placené televizi UPC Direct najdeme řadu tématických TV kanálů (dokumentární, filmové či hudební stanice). Na své si přijdou i sportovní fanoušci na stanicích Eurosport, Eurosport News, Extreme Sports, Galaxie Sport a ESPN Classic Sports.

Jak již bývá dobrým zvykem, náročný sportovní fanda nebude s nabídkou uvedených stanic spokojen. Stále bude pro něj nedostatečná, případně bude hledat alternativní program. Volné vysílání na družici Astra 19.2°E (kde vysílá i UPC Direct) nepřináší v podstatě žádné atraktivní sportovní TV stanice. Stačí ale jen přeladit na jinou družici...

Na "severské" družici Sirius, která je zaparkována na pozici 5°E, se vysílá celá řada zajímavých nekódovaných TV i R programů. V současné době mj. zde vysílá volně ESPN Classic Sports v evropské verzi (kmit. 12,111 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6). Na této pozici najdeme i poměrně neznámý rumunský mini paket s TV programy Realitatea TV (zpravodajství), Etno TV (rumunský folklór), Atomic TV (videoklipy) a hlavně stanici TV Sport, která přináší přenosy z kanadsko-americké NHL, fotbalové Premier League či Primera Division. Vše volně, bez kódu. Až na jediný problém: naladění stanice TV Sport činí většině přijímačů potíže.

Rumunská TV Sport se rozhodla vysílat svoji stanici (prozatím?) volně, ale vzhledem k omezením vysílacích práv byl provozovatel nucen přistoupit k opatření, které zamezí individuální příjem této stanice ze satelitu. Provozovatel se rozhodl stanici nekódovat, ale přestal u TV Sport vysílat Service ID (SID). Tímto opatřením znemožnil příjem stanice všem individiálním divákům. Ti, kteří chtějí TV Sport přijímat, musí ji naladit "ručně", tj. přes vložení parametrů Video PID, Audio PID a PCR PID. Všechny tyto (ale i další) parametry naleznete v následující tabulce:

název staniceTV Sport Romania
družiceSirius 2 (5°E)
č. transpondéru5
frekvence12,697 GHz
polarizace vertikální14685
FEC3/4
NIT1210
TID0
Service IDnení
Video PID1907
Audio PID1911
PID PCR1907
rozlišení704x576
datový tok (video)4,6 Ms/s


Ilustrační obrázek: menu Humax řady OAKVětšina prodávaných set top boxů umožňuje ruční vložení Video PIDu, Audio PIDu a PIDu PCR. Tuto možnost nalezneme obvykle v menu Instalace v podmenu Ruční ladění, Manuální ladění apod. Pokud u Vašeho receiveru nemůžete nalézt možnost ručního vložení PIDů, doporučujeme prostudovat návod k obsluze. Existuje ještě jeden způsob "ručního" vložení programu: instalací tzv. settingu. Setting obsahuje předem nastavené TV a R programy na řadě družic, součástí settingu bývá i nastavení menu a příp. i DiSEqC motoru. Tuto možnost můžete použít vždy, tedy i když Váš přijímač vkládání PIDů nepodporuje. K instalaci settingu je zapotřebí přijímač, počítač a null modem kabel, kterým propojíme PC se set top boxem. Dále budeme potřebovat ještě tzv. setting editor (nalezneme na stránkách výrobce přijímače) a příp. setting, buď do PC přeneseme naše programové nastavení přijímače a jen nastavíme parametry TV Sport, nebo využijeme některý již hotový setting, který nalezneme na internetu.



Informace k obrázku:
Druhý ilustrační obrázek znázorňuje možnost ručního vložení PIDů - Video, Audio a PCR u přijímačů Humax řady OAK.

redakce





Reklama




Vybrané články