Quantcast

Zátah proti pirátskému IPTV. Služba měla 500 tisíc zákazníků

| redakce | tisk

V době rostoucího pirátského příjmu programů přes internet (IPTV), byly 11. ledna 2018 zveřejněny výsledky o velkém úspěchu v boji proti této nové formě ilegálního příjmu obsahu. Akce vedená Europolem se zaměřila na služby z Kypru, Řecka, Bulharska a Nizozemí.

Během razie byli zadrženi 3 lidé. Servery umístěné v Bulharsku a Nizozemí poskytovaly obsah přibližně 500 tisícům uživatelům po celém světě a majitelům pirátské služby mohl provoz vygenerovat 5 milionů eur ročně.

O lineární televizní kanály je nadále mezi diváky velký zájem. Příjem širokého spektra obsahu v daném regionu může být problematický a nákladný, zvláště pokud na daném trhu jsou exkluzivní práva na sportovní přenosy a premiérové filmy rozdělené mezi více provozovatelů pay-tv. V takovém případě si musí zájemce pořídit více služeb a náklady za placenou televizi rostou.

Zátah proti pirátskému IPTV. Služba měla 500 tisíc zákazníků
▲ Zátah proti pirátskému IPTV. Služba měla 500 tisíc zákazníků

foto: AAPA

Miliony lidí po celém světě hledají způsoby, jak obejít tento "problém". Výsledkem je postupně rostoucí popularita pirátských IP služeb, které poskytují zákazníkům tisíce kanálů, které jsou obvykle nabízeny v balíčcích operátorů pay-tv. Často se jedná o stanice z celého světa, které nejsou dosažitelné jinou cestou.

Náklady za přístup k takovým nelegálním službám jsou velmi nízké - jen několik málo dolarů nebo eur měsíčně, což je mnohem méně než za legální předplatné. Faktem je, že díky rostoucí rychlosti internetu v domácnostech se zvyšuje možnost pro poskytování video obsahu ve stále lepší kvalitě.

Bohužel, diváky neodrazuje ani skutečnost, že tyto služby jsou zcela nezákonné a levné jen proto, že poskytovatelé pirátských služeb poskytují obsah bez souhlasu jejich majitelů a neplatí poplatky za stanice ani náklady za obsah/vysílací práva.

Ve druhém lednovém týdnu tohoto roku v rámci zkoordinované akce se policisté z celé Evropy zaměřili na jednoho z největších pirátských provozovatelů IPTV. Během akce byli na Kypru zadrženi 3 lidé, kteří zajišťovali nelegální distribuci kolem 1200 televizních programů do celého světa. V nabídce byly programy od největších evropských operátorů jako jsou Sky UK, Sky Italia, Sky Deutschland a beIN Sports.

Policejní akce byla rozšířena i na další místa v Evropě, včetně Nizozemí, kde byly objeveny servery. Podobné servery byly umístěné i v jiných regionech. Hlavní IPTV servery se nacházely v jihozápadním Bulharsku.

Zdroj: satkurier.pl + Torrent Freak





Reklama




Vybrané články