Quantcast

AXN Black v listopadu - Bruce Lee a Jackie Chan si to rozdají

| redakce | tisk

Od smrti legendárního Bruce Leeho uplynulo už pětačtyřicet let. Dodnes je na celém světě považován za nejznámějšího filmového mistra asijských bojových umění kung-fu, byť zahrál pouze v 5 kung-fu filmů.

Řada dalších herců byla inspirovana tímto mistrem a jeden z nich je Bruce Li v Příběhu Draka (金色太陽), kde na samotném začátku vidíme úchvatnou kung-fu rozcvičku. V tom samém období mladý herec Jackie Chan točil své první filmy a, na rozdíl jako ho známe teď, začínal v rolích coby gangster.

Superdragon (Příběh draha)
Mladý Stone je veliký fanoušek herce a bojového umělce Bruce Leeho. Po předčasné smrti svého idolu se rozhodne na vlastní pěst pátrat po příčinách jeho smrti. Se svým bratrem Paem se rozhodne hledat pravdu a pokusí se vyslechnout Bruceovu milenku Betty Ting Pei. V jejím bytě totiž Bruce Lee za nejasných okolností zemřel a výpovědi podezřelých svědků se různí. Podaří se Stoneovi a jeho bratrovi odkrýt pravdu i přes kladené nástrahy?

Kung-fu rozcvička na začátku Příběhu Draha, který v Aj je též známý jako „Dragon Dies Hard“ či „Bruce Lee, We Miss You“.

Young Tiger (Mladý Tygr) s Jackie Chanem
Banda gangsterů pronásleduje dívku. Ta naskočí do taxíku, kde však umírá. Zločinci podezřívají taxikáře, že sní byl spolčený. Nevěří mu ale ani policie - kromě mladé inspektorky. Čínská mafie je oběma v patách.
Další kung-fu filmy, které uvidíme na AXN Black v druhé polovině listopadu:

Bloody Fight (Krvavý Boj)
Příběh vypráví o japonské nevraživosti proti čínskému lidu. Zlí japonští bojovníci napadají čínské bojové školy, aby si je podrobili a dokázali tak svou nadřazenost. Japoncům se podaří zabít většinu nejlepších čínských mistrů a jeden z nich je otcem krásné bojovnice Shih. Jejich převaze začne pomalu, ale jistě odolávat jedná čínská bojová škola, která se japonskému bojovému stylu začne přizpůsobovat a nakonec ho i kombinací bojových stylů překoná.

Tiger Claw (Tygří Dráp)
Povýšený mladík Chen se utkává v boji s kdekým na potkání, aby sobě i ostatním dokázal, že je nejlepší bojovník v kraji. Když v jednom místním baru zaslechne, že údajně nejlepší bojovník Tiger si odpykává dvacetiletý trest v nedaleké věznici, rozhodne se k němu dostat. Se svou přítelkyní sehraje Chen znásilnění, aby se dostal do věznice za Tigerem.

FilmVysílání na AXN BlackČas
Super Dragon / Příběh Draka10. listopadu 201815:20
Bloody Fight / Krvavý Boj17. listopadu 201815:30
Young Tiger / Mladý Tygr24. listopadu 201813:45
Tiger Claw / Tygří Dráp24. listopadu 201815:35

V 70. letech se ve filmových studiích v Hongkongu a na Tchajwanu natočilo filmů tohoto žánru několik stovek! Tuto mezeru v základním Kung Fu vzdělání vyplňuje od července TV stanice AXN Black, která uvedla v české premiéře řadu klasických akčních filmů z této dekády.

V honkgongské produkci vznikly dva filmy dodnes považované za nejlepší v kinematografii čínského herce Meng Feie - Kung-fu: úder smrti (The Prodigal Boxer, 1974) a Král boxerů (The King Boxer, 1973). Ve dvou opožděných premiérách se na českých obrazovkách představí také Bruce Li pocházející z Tchajwanu. Začínal u filmu jako kaskadér, mimochodem také ve filmech s „originálním“ Brucem Lee, ovšem po jeho smrti převzal jeho jméno a vykročil i v jeho hereckých stopách. TV stanice ANX Black teď uvádí filmy Smrtící hra (True Game of Death, 1972) a Spravedlivý úder (Blind Fist of Bruce, 1979).

Tchajwanskou kinematografii konce 70. let pak reprezentují dvě dramata režiséra a herce Hsin Yi Changa, Kung-fu: nebezpečná mise (Incredible Kung Fu Mission) a Boj na smrt (Struggle Through Death), obě z roku 1979. Sedmičku filmových premiér doplňují Měsíční meč a nefritový lev (Moonlight Sword and Jade Lion, 1977), v němž se v hlavní roli představí Fang-Hsia Chang.

zdroj: AXN





Reklama




Vybrané články