Quantcast

Prestižní tenisový turnaj ATP na Digi TV

| redakce | tisk

Máj je lásky čas, ale v tenisovém kalendáři patří květnové dny tradičně oranžové drti. Antuková část sezony je v plném proudu a na konci měsíce nastane její vrchol v podobě grandslamového Roland Garros.

Už teď se však chystají ti nejlepší hráči - včetně českého veterána Tomáše Berdycha - na turnaj série Masters v Madridu. Sledujte v přímých přenosech na DIGI TV, jak si povede legendární král tohoto povrchu Rafael Nadal i jeho konkurenti.

Stanice DIGI Sport 3 HD odvysílá první zápasy ze španělské metropole už v pondělí 6. května, kdy začíná hlavní soutěž mužů na Mutua Madrid Open 2019, prestižním „tisícovkovém“ turnaji. Mezi elitou se představí i český zástupce. Berdych sice vypadl z první stovky žebříčku, kde vydržel úctyhodných 794 týdnů (za tuhle statistiku dvojnásobnému daviscupovému šampionovi složili poklonu i mnozí tenisoví experti), avšak na madridský podnik může díky divoké kartě od ředitele turnaje Fernanda Verdaska. Španěl je shodou okolností posledním Berdychovým soupeřem. Na začátku března po prohře s Verdaskem vypadl zkušený Čech už v 1. kole turnaje v Indian Wells. Z Miami se pak kvůli problémům se zády na poslední chvíli odhlásil.

Jsem moc rád, že se na tento skvělý turnaj vrátím. Mám na něj spoustu krásných vzpomínek, třeba na finále s Rogerem (Federerem) a mnoho dalších. Moc se těším, že si tu letos zase zahraju,“ řekl Berdych ve videovzkazu fanouškům na sociálních sítích. Připomněl tak ztracené finále z roku 2012 po třísetové bitvě se švýcarskou hvězdou - 3:6, 7:5, 7:5. Naposledy nastoupil Berdych na kurt jako hráč druhé stovky pořadí ATP ve druhém kole Australian Open 2004. Tehdy držel 116. pozici, bylo mu osmnáct let a zpod kšiltovky mu čouhaly kudrnaté lokny. Americká superstar Andre Agassi dovolil mladíkovi z Česka pouze šest her - 6:0, 6:2, 6:4. Teď prožívá Berdych, jakožto respektovaná tenisová osobnost, Kristova léta stejně jako tehdy Agassi. Jak se popasuje s nadějnými mladíky?

Jedním z velkých favoritů v Madridu bude bezpochyby pětadvacetiletý Dominic Thiem z Rakouska. Světová pětka v loňském finále podlehla Němci Alexandru Zverevovi (3. hráči žebříčku ATP). Thiem touží po odvetě a po nedávném titulu z Barcelony by rád přidal další skalp antukového krále Rafaela Nadala a vyhrál znovu titul. Rakušan totiž zastavil sérii Nadalových osmnácti vítězství na turnaji ze série ATP 500, když jej přemohl v semifinále dvakrát 6:4, 6:4.

Thiem je spolu s Novakem Djokovičem jediným hráčem, který kdy porazil Nadala na antuce čtyřikrát, v případě Srba i víckrát. „Pokaždé jsem na sebe obzvlášť pyšný, je to nejlepší hráč na tomto povrchu a vždy je pro mě speciální ho porazit. Teď jsem vyhrál, protože jsem měl o něco víc štěstí,“ řekl Thiem.

V Madridu se mohou fanoušci těšit také na momentálního vládce světového žebříčku Djokoviče i sedmatřicetiletého Federera, který je světovou čtyřkou a zažije letošní antukovou premiéru. Divoké karty kromě Berdycha dostali ještě třeba loučící se španělský buldok David Ferrer a Felix Auger-Aliassime. Talent z Kanady začínal rok jako 108. hráč ATP a nyní mu patří už třicáté místo. V 18 letech se dostal do semifinále v Miami jako nejmladší hráč v historii! O dva roky starší Řek Stefanos Tsitsipas prorazil dokonce už mezi Top 10, momentálně o dvě příčky klesl právě na desáté místo.

Ještě je potřeba počítat s už zmiňovaným loňským finalistou Zverevem a pozor si musí soupeři dát na třiadvacetiletého Danilla Medveděva z Ruska. V Barceloně podlehl až v souboji o trofej Thiemovi, letos už nasbíral 25 výher s bilancí 8-1 právě na antuce. Také proto rakouský šampion upozorňuje: „V Madridu začíná všechno od nuly.“ Ale i přes trochu rozkolísanou formu zůstává hlavním favoritem Španěl Nadal. Vždyť tu osm finálových účastí proměnil v rekordních pět titulů (2005, 2010, 2013, 2014, 2017) . „Důležité je, že jsem zase (po zranění) konkurenceschopný a očekávám, že budu ještě lepší,“ vzkázala dvaatřicetiletá světová dvojka ostatním tenistům. Získá fenomenální Španěl další titul? Přímé přenosy všech zápasů turnaje série Masters z Madridu vysílá v České republice DIGI Sport 3 HD.

zdroj: Digi TV





Reklama




Vybrané články