Quantcast

DTH služba A1 Bulgaria přešla ze 16E na 39E

| redakce | tisk

Na pozici 16°E, kde je zaparkována telekomunikační družice Eutelsat 16A, francouzského satelitního operátora Eutelsat, skončila jedna z DTH platforem. 16°E je populární pozicí pro země střední a východní Evropy.

K 1. říjnu 2019 ukončila na satelitu Eutelsat 16A poskytování televizních služeb platforma A1 BG bulharského telekomunikačního operátora A1.

Společnost A1 přesunula své služby na konkurenční řecký satelit Hellas Sat 3, který je zaparkován na pozici 39°E.

Přesun platformy neproběhl ze dne na den. Během několika měsíčního období zajistil provozovatel DTH služby A1 BG přesměrování parabol u svých zákazníků z původní pozice 16°E na novou 39°E. Zároveň dodal nové moderní set top boxy. S přechodem na novou pozici přešel na vyspělejší kodek HEVC (H.265).

K přesunu platformy A1 BG na 39°E rozhodla patrně lákavá cenová nabídka operátora satelitu Hellas Sat 3, znamenité pokrytí území silným signálem a další očekávaný rozvoj služeb na 39°E v souvislosti s uvedením nového satelitu Hellas Sat 4 do komerčního provozu. Navíc z nové pozice bude přímo konkurovat jedné ze zavedených platforem na bulharském trhu - Bulsatcom.

Po odchodu A1 BG z původní pozice 16°E se uvolnil jeden transpondér (freq. 11,595 GHz, pol. V), který dnes obsahuje jen volně vysílaný módní kanál Fashion Television HD. Původní placené stanice pro A1 BG, včetně volně vysílaných hudebních stanic Magic TV a The Voice Bulgaria zde skončily.





Reklama




Vybrané články