Quantcast

Kartina Sat ukončila provoz

| redakce | tisk

OTT operátor Kartina TV v souladu s nedávným oznámením ukončil činnost satelitní platformy Kartina Satellite. Služba se vysílala přes evropský satelitní systém Astra na pozici 19,2°E a byla určena zejména pro rusky hovořící publikum v Evropě.

Kartina Sat prostřednictvím jediného DVB-S2 multiplexu na 19,2°E poskytovala vybrané ruské a ukrajinské komerční a tématické programy. Všechny byly šířeny v SD rozlišení v kryptovacím systému Verimatrix. Citelně chyběl HD obsah a také veřejnoprávní programy jako Pervyj kanal či RTR Planeta.

Konec platformy Kartina Sat přišel poměrně brzy. Operátor zahájil komerční provoz nové služby na konci září 2019 a po necelém půl roce zavírá projekt od kterého si hodně sliboval - desítky až stovky tisíc abonentů.

Faktem je, že řada ruských komerčních programů je i bez Kartina Sat dostupná bezplatně ( FTA) například přes satelity jako Astra 5B (31,5°E) a Eutelsat Hot Bird (13°E). Jde o mezinárodní distribuce ruských privátních kanálů, které vysílají za hranice Ruské federace jen pořady vlastní tvorby, na kterou mají práva pro šíření v zahraničí. Zpravidla se jedná o zprávy, informace, magazíny či vlastní seriály.

Je to druhý OTT operátor, který si kladl za cíl poskytnout satelitním divákům placenou televizní službu. Dříve na Astře 19,2°E fungovala bobbles.tv jako nová panevropská pay-tv platforma určená pro Asiaty v Evropě. I v tomto případě našli diváci řadu programů z Asie bez jakýchkoliv poplatků z pozic 28,2°E či 13°E.

bývalé technické parametry - Kartina Sat (vysílání bylo ukončeno!):

Astra 1N (19,2°E), freq. 11,568 GHz, pol. V, SR 23000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK





Reklama




Vybrané články