Quantcast

Polsko: TVN7 stále čeká na prodloužení licence

| redakce | tisk

Za měsíc, 25. února, vyprší platnost licence na vysílání polské komerční televize TVN7. Polský regulátor médií KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji) doposud licenci neprodloužila, ačkoliv žádost ji byla podána před více než rokem.

"Stanice TVN7 splňuje všechny požadavky stanovené zákonem. Byly rovněž vyřízeny nezbytné formality. Nečinnost KRRiT poškozuje mediální trh v Polsku, zasahuje diváky i ostatní provozovatele vysílání a operátory. Akce KRRiT může vést k uzavření stanice TVN7 ve svém vzorci, který zaručuje volný přístup pro diváky po celé zemi v rámci NTC," upozorňuje TVN Grupa Discovery.

TVN podala KRRiT žádost o prodloužení licence pro TVN7 na dalších 10 let před více než rokem, 23. prosince 2020. Přestože podle skupiny TVN Discovery splňuje všechny požadavky, nebylo dosud rozhodnuto, zda bude licence prodloužena. Stejně jako v případě stanice TVN24, které byla licence obnovena po 18 měsících čekání, neexistují žádné indicie, které by ospravedlňovaly tak velké zpoždění, obává se provozovatel vysílání.

Logo TVN7
▲ Logo TVN7

"Opatření regulačního orgánu může vést k uzavření TVN7 podle vzorce, který zaručuje volný přístup divákům v celém Polsku. To znamená, že Poláci přijdou o možnost neomezeného využívání největšího zábavního kanálu v naší zemi," informuje TVN Discovery Group.

Prezident Andrzej Duda při oznámení svého veta zákona o lex TVN potvrdil, že zákon musí zajistit ochranu nabytých práv, včetně práva na získání koncesí subjekty, které splnily určité podmínky. Skupina TVN Discovery upozorňuje, že KRRiT nemá absolutně žádný důvod zpochybňovat právo TVN Discovery vysílat v Polsku.

"Tak dlouhé odkládání rozhodnutí o obnovení koncese má destabilizující vliv na celý mediální trh v Polsku. Podobná situace nastala i v případě TVN24, která získala licenci poslední pracovní den před vypršením platnosti té předchozí, a to po více než roce a půl čekání," uvádí se v oznámení televizní stanice.

TVN7 je jednou z největších stanic v Polsku, která funguje nepřetržitě od roku 2002. Od té doby se kanál dynamicky rozvíjí a v současné době mu patří 4. místo mezi nejsledovanějšími kanály v komerční skupině 16-49. Sedmička je stanice s licencí pro pozemní, satelitní a kabelové vysílání. Téměř 30 % diváků jej sleduje v pozemním vysílání, tedy zcela zdarma.

V roce 2019 zahájila skupina TVN Discovery významné investice do TVN7, včetně vysílání nových denních seriálů, návratu kultovní reality show "Big Brother" a výroby nových formátů, včetně "Hotel Paradise". Díky nim TVN7 překročila 5% měsíční podíl na trhu.

V roce 2021 tvořily polské pořady až 8 z 10 nejoblíbenějších pořadů stanice. Pořady vyrobené v Polsku vyplňují přibližně 70 % celkového vysílacího času TVN7. Kanál podporuje polské společnosti a investuje v Polsku, propaguje polské filmy prostřednictvím pásma Polské pondělky. Každý rok je 1,5 % příjmů skupiny TVN Discovery převedeno Polskému filmovému institutu na podporu polské kinematografie.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články