Quantcast

Rusko zakázalo DW v reakci na zákaz RT v Německu

| redakce | tisk

Německý mezinárodní kanál DW (Deutsche Welle) nemůže v Rusku vysílat. Ruská vláda rozhodla o uzavření moskevské kanceláře Deutsche Welle a odebrala akreditace novinářům německého vysílání v Rusku.

Součástí zákazu DW v Rusku je i vyřazení stanice z balíčků satelitní televize. Program DW proto opustil nabídku ruské pay-tv platformy MTS TV (ABS 2A, 74,7°E).

Zrušení vysílací licence a fakticky konec DW v Rusku je reakcí na zákaz ruské stanice RT DE (RT auf Deutsch) v Německu. Stanice, která začala vysílat 16. prosince loňského roku, po několika málo dnech zmizela z distribuce satelitu Eutelsat 9B v širokém svazku. Vysílání proto mohli přijímat nejenom domácnosti v Německu ale také v celé Evropě, severní Africe a na Středním východě.

V současné době signál RT DE putuje k divákům v Evropě na satelitech Eutelsat 16A (16°E) a Express (14°W). Příjem je o poznání složitější - stanice není součástí žádné distribuční platformy a uživatel, který má o tento program zájem, si jej musí doladit ručně a to zadáním vysílacích parametrů. Běžně německé domácnosti nepřijímají signály ze satelitů Eutelsat či Express. Většina tamních domácností se satelitní televizí přijímá vysílání ze satelitů Astra (19,2°E), kde německou verzi RT není možné naladit.

Uzavření DW v Rusku byl pro redaktory šok. "Pro nás všechny to byl jednoznačně obrovský šok," řekla Irina Filatova, která pracuje pro ruskou službu DW v Německu. "Jednoznačně jsme očekávali nějaká opatření poté, co byla RT v Německu zakázána. Nikdy jsme ale nečekali, že tato odvetná opatření ze strany ruských úřadu budou tak tvrdá," uvedla.

Ruské ministerstvo zahraničí je připraveno reagovat, pokud se Německo rozhodne ukončit spor o licenci RT DE, Moskva odpoví stejně.

Němečtí představitelné upozornili, že srovnávat RT s DW není správné. DW je nezávislá veřejnoprávní stanice financovaná daňovými poplatníky, nikoliv státem vlastněný kanál.

RT DE získala vysílací licenci v Srbsku. Licence je podle úřadů v Německu neplatná.

zdroj: DW





Reklama




Vybrané články