Quantcast

Vznikne v Německu třetí spolkový DAB+ multiplex?

| redakce | tisk

Po druhém celoplošném digitálním rozhlasovém multiplexu ve standardu DAB+ by mohl v Německu vzniknout další, který by uspokojil požadavky dalších vysílatelů na celoplošné pokrytí.

"Byli bychom rádi, kdyby se objevil další spolkový multiplex," řekl Arnold Stender, generální ředitel Media Broadcast v rozhovoru pro magazín "Meedia".

Německo ale v současné době třetí DAB+ nechystá. "Je to záležitost politiky, která musí uvolnit frekvence," řekl Stender.

O kapacitu s celoplošným pokrytím má zájem například Oldie Antenne provozovatele Antenne Bayern. Svůj program musí v současnosti šířit prostřednictvím vybraných regionálních DAB+ sítí a není šanci na celoplošné vysílání.

Teoreticky by bylo možné zvýšit počet stanic ve stávajících dvou celoplošných DAB+ sítích. "To však nedává smysl, protože v důsledku toho utrpí provozovatelé stanice ve ztrátě na kvalitě," říká Stender. Ve druhém spolkovém multiplexu bude tedy maximálně 16 stanic, v prvním DAB+ jsou šířeny 4 programy Deutschlandradia a devět soukromých stanic.

Stender nevěří, že DAB+ je jen překlenovací technologie, která rychle zmizí z trhu. "Rozhlasové vysílání přes LTE už můžete poslouchat. Ale to nikdo nedělá. A automobilky pro zlepšení kvality instalují pouze rádia se standardem DAB+," dodává šéf Media Broadcastu.

zdroj: satnews.de





Reklama




Vybrané články