Quantcast

42E: Lider Haber spustila vysílání v HD

| redakce | tisk

Další vysílatel v Turecku zahájil vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Turecká zpravodajská televize Lider Haber je nyní dostupná v lepší technické kvalitě - v HD. Doposud ji mohli satelitní diváci sledovat jen v MPEG-2/SD.

Projekt televizní stanice Lider Haber vznikl pod střechou "Lider Medya". Cílem je zaplnit mezeru v Antalyi a nabídnout zpravodajské a informační pořady třem milionům diváků na satelitu.

Lider Haber HD - záběr z příjmu stanice (foto: čtenář parabola.cz)
▲ Lider Haber HD - záběr z příjmu stanice (foto: čtenář parabola.cz)

Vzhledem k tomu, že Lider Haber působí ve Středomoří, přikládá důležitost pořadům, které mohou oslovit diváky v regionu. Vysílání se skládá z pořadů o cestovním ruchu, zemědělství, politice, sportu, zdraví, lidských práv a aktuálních témat.

Zatímco SD verze Lider Haber je šířena na satelitu Türksat 4A v silném západním svazku (příjem možný ve střední Evropě s parabolami od průměru 60 cm), její HD podoba byla umístěna do DVB-S2 multiplexu na stejné družici ale v tureckém svazku. Ten pokrývá především Turecko a nejbližší území. Příznivé podmínky jsou ještě na části Slovenska, v Česku je již příjem z tureckého svazku prakticky nemožný.

Lider Haber HD - záběr z příjmu stanice (foto: čtenář parabola.cz)
▲ Lider Haber HD - záběr z příjmu stanice (foto: čtenář parabola.cz)

technické parametry - Lider Haber Antalya HD:

• Türksat 4A (42°E), freq. 12,245 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, FTA, turecký svazek

technické parametry - Lider Haber Antalya (SD):

• Türksat 4A (42°E), freq. 12,034 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA, západní svazek

zdroj: tevehaber





Reklama




Vybrané články