Quantcast

EGNOS GEO-4 zahájil poskytování služeb

| redakce | tisk

Zařízení EGNOS vysílá první testovací signály EGNOS V3 od 1. června 2023. EGNOS GEO-4 byla vynesena na palubě družice Eutelsat Hot Bird 13G, která byla uvedena do komerčního provozu na cílové pozici 13°E koncem května letošního roku.

EGNOS GEO-4 je umístěna na geostacionární orbitální dráze ve výšce asi 35 tisíc kilometrů od Země. Před uvedením do komerčního provozu prošla přísnou testovací fází. Očekávaná životnost je 15 let.

EGNOS GEO-4 umožní přejít na další generaci služeb EGNOS V3. Nabídne rozšíření navigačních systémů GPS a Galileo v pásmech L1 a L5. Má také poskytovat další možnosti služeb satelitního rozšiřujícího systému (SBAS) prostřednictvím nového kanálu SBAS na L5 a poskytne zvýšenou dostupnost služeb EGNOS v rámci EU i mimo ni, čímž podpoří rostoucí počet uživatelů.

Velký prospěch ze systémů EGNOS má také letecký průmysl, zejména ze služby "Safety of Life". Ta umožnila lepší přístup k malým a regionálním letištím, zvýšila bezpečnost a usnadnila udržitelnější letecké trasy po celé Evropě.

Ze služby Safety of Life systému EGNOS mají prospěch i další dopravní prostředky, včetně námořní a železniční dopravy. Otevřená služba EGNOS zvyšuje přesnost určování polohy i pro další pozemní aplikace, zejména v zemědělství, geomatice a správě půdy.

zdroj: EUSPA





Reklama




Vybrané články