Quantcast

Česká Z1 bude vysílat přes satelit Astra 1E

| Martin Vyleťal | tisk

Česká zpravodajsko-publicistická televize Z1 získala po kompenzační i satelitní licenci. O požadavku akciové společnosti První zpravodajská a.s. rozhodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním 7. zasedání, které se konalo ve dnech 8. a 9. dubna 2008.

Z1 obdržela kompenzační licenci k celoplošnému digitálnímu televiznímu vysílání označované i zkratkou DVB-T. Další licence je satelitní a ta umožní pokrýt signálem celé území České republiky i Slovenska prostřednictvím družice Astra 1E na pozici 23,5°E, tedy pozice, kde vysílají i české a slovenské platformy CS LINK a SkyLink. Tuto pozici využívá i hudební televize Óčko.

Z1 chce zahájit vysílání do dvou měsíců. Kanál Z1 je jedním z původní šestice držitelů-nedržitelů licencí pro nastupující digitální pozemní vysílání. Z původní šestky vysílá zatím jen Óčko prostřednictvím kabelových a satelitních platforem a v rámci DVB-T experimentu společnosti Czech Digital Group (CDG) na území Prahy a středních Čech.

Z dalších původních držitelů licencí na DVB-T vysílání oznámil svůj záměr spustit vysílání vlastník televize Barrandov. Předběžně se počítá se startem během léta.





Reklama




Vybrané články