Quantcast

V plánu kódování polských stanic TVN a TVN7

| Tisk

logoNa nedávné konferenci o kabelové televizi přišel provozovatel populárních polských nekódovaných televizních kanálů TVN a TVN7 se špatnou zprávou pro všechny satelitní diváky v celé Evropě: Od 1.července 2004 budou komerční kanály TVN a TVN7 na satelitu v digitálním přenosu zakódovány. Nutnost kódovat satelitní signál obou stanic zdůvodňuje provozovatel autorskými právy - zejména právy k filmům.

Provozovatel stanic TVN měl potíže s autorskými právy patrně již delší dobu. V minulých letech se tak na satelitu v analogovém přenosu nevysílaly programy, ke kterým neměl broadcaster práva k nekódovanému satelitnímu šíření. Na obrazovce se objevila po celou dobu pořadu textová informace s omluvou.

Z důvodu připravovaného kódování satelitního signálu stanic TVN bude provozovatel kanálů distribuovat kabelovým operátorům v Polsku přístupové karty a zařízení pro příjem TVN ze satelitu Hot Bird 1 (13°E). Tak, aby od 1.7.2004 mohl broadcaster zakódovat poslední volné stanice z rodiny stanic TVN.

Stanice TVN a TVN7 budou zakódovány hned 3 systémy: pro kabelové operátory v Conax, pro abonenty satelitní pay-tv Cyfra+ v Seca Mediaguard2 a v Nagravision pro diváky paketu Cyfrowy Polsat.

Vedle kódování TVN a TVN7 dojde v nejbližší době k další významné změně: polská TVN ukončí analogové vysílání na satelitu Hot Bird 1 (13°E). Ukončení analogového šíření programu odůvodnil provozovatel vysokými poplatky za pronájem transpondéru. Navíc řada polských domácností přechází na příjem programů z digitálního přenosu. V analogu tak na 13°E zůstanou jen dvě polské stanice TV Polonia a TV4 Polska.



Kde vysílají polské programy TVN a TVN?
Provozovatel stanic TVN, Gruppa ITI, má pronajmuté dva transpondéry na satelitu Hot Bird 1 (13°E). Jeden používá k analogovému vysílání, druhý pak k digitálnímu. Digitální paket stanic TVN najdeme na kmitočtu 11,407 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Volně zde vysílají zmíněné TVN a TVN7, kódovaně pak TVN24, TVN Meteo, TVN Turbo a TVN International v kódu Conax, Seca Mediaguard2 a Nagravision1. V analogu najdeme jen vysílání TVN, na frekvenci 11,492 GHz, polarizace vertikální. Zvuk je na párové podnosné 7,02+7,20 MHz (stereo).

podle satkurier.pl
redakce





Reklama




Vybrané články