Quantcast

České TV Nova a Prima chystají další stanice

| Tisk

logoObě české komerční celoplošné televize Nova i Prima zveřejnili na nedávné konferenci k přechodu na digitální vysílání svoji záměr spustit nové úzce specializované televizní programy.

Televize Nova chce spustit až tři televizní stanice. "Jeden kanál by měl být zaměřen na sport, a to včetně těch menšinových, a jeden filmový," řekla Havlová s tím, že podobu třetího nového programu ještě nechce vedení televize zveřejnit.

Několik dalších, blíže nespecifikovaných stanic chce spustit i TV Prima. "V této chvíli však ještě nechceme zveřejnit jejich podobu," řekl Pavel Kubina z Primy.

Česká televize, televize s veřejnoprávním posláním, již dříve oznámila, že chce spustit dva další kanály - zpravodajsko-publicistickou stanici ČT3 a dokumentární a vzdělávací kanál ČT4. V úvahu přichází i spuštění příležitostného kanálu při významných událostech (MS v kopané, olympijské hry atd.).

Začátkem listopadu vyhlásila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenční řízení na programy v multiplexech "B" a "C", "áčkový" mux, který mají provozovat České Radiokomunikace, byl vyhrazen veřejnoprávním médiím - České televizi a Českému rozhlasu. V každém multiplexu mohou být až 4 televizní stanice a 6 rozhlasových programů. Část datového toku byl vymezen i doplňkovým službám.

První digitální licence by mohly být uděleny již koncem února příštího roku. Držitelé licencí mají 360 dnů na spuštění vysílání v DVB-T. Znamená to, že prvních digitálních programů v řádném vysílání DVB-T se můžeme dočkat během Vánoc příštího roku, případně začátkem roku 2006.



O "digitální" licence na DVB-T je velký zájem - program zde chtějí vysílat TV Óčko, Galaxie Sport, TV Praha a řada regionálních stanic.

podle M&M

redakce





Reklama




Vybrané články