Quantcast

Francie: DVB-T v MPEG-2 a MPEG-4?

| Tisk

logoZatímco v České republice je stále v nedohlednu zahájení regulérní vysílání multiplexů DVB-T, ve Francii jsou s procesem digitalizace pozemního vysílání podstatně dál. Ve Francii byly vyhlášeny dva termíny zavádění digitální terestrické televize. Dne 1.března 2005 odstartují nekódované programy v multiplexech a o šest měsíců později (1.9.2005) mají odstartovat první placené kanály v DVB-T. Na první pohled vše vypadá tak, že Francie má vypracovaný detailní plán "procesu digitalizace", na druhou stranu není stále jasné v jakém standardu bude DVB-T ve Francii vysílat.

V minulosti usilovala privátní televize TF1 o spuštění DVB-T v MPEG-4, který by s menším datovým tokem přinesl podstatně lepší obraz a zvuk než vysílání ve stejném bit ratu v MPEG-2. MPEG-4 by umožnil nejenom spuštění více televizních a rozhlasových programů a doplňkových služeb ale zbyl by i prostor pro plánované HDTV kanály v DVB-T. Po dlouhých diskusích nakonec broadcasteři ve Francii upustili od zavádění MPEG-4 ve francouzských sítích DVB-T. Necelé tři měsíce před startem DVB-T ve Francii však nastává velký zlom: francouzský premiér na základě jednání s ministrem průmyslu (Patrik Devedjian) rozhodl, že v DVB-T ve Francii se bude používat i MPEG-4.

Rozhodnutí francouzského premiéra, který vybral MPEG-4 pro placené kanály v DVB-T a MPEG-2 pro nekódované stanice, vyvolal první reakci od TDF, nejstaršího operátora vysílání televizních a rozhlasových stanic ve Francii. M.Bernard, ředitel komunikací TDF, na tuto situace agentuře AFP sdělil, že rozhodnutí preméra je šokující a nečekané. "Francie bude jedinou zemí, kde se v DVB-T bude používat MPEG-4", dodal.

Podle dostupných informací se DVB-T ve Francii objeví již v polovině ledna 2005, kdy si budou moci někteří diváci ve Francii naladit zkušební vysílání z Eiffelovky. Testovací vysílání bude sloužit především k otestování příjmu digitální televize a nastavení vysílacích antén. Řádné vysílání bude zahájeno 1.3.2005, kdy se v sítích DVB-T objeví nekódované kanály France2, France3, France5, Festival, Arte, Le Chaine parlementaire, Direct 8, iMCM, M6 Music, NRJ 12, NT1 či TMC. Od počátku bude DVB-T dostupné pro 33% obyvatel Francii. Pokrytí se bude postupně zlepšovat a zřejmě již v září budou signály digitální pozemní televize dostupné pro 50% populace. Koncem roku 2007 bude v dosahu signálů DVB-T až 80% domácností. V září 2005 se mají objevit první placené kanály - AB1, Canal J, Canal+, CinéCinéma Premier, Comédie !, Cuisine TV, Eurosport France, I-télé, LCI, Match TV, Paris Premiére, Planéte, Sport +, TF6 a TPS Star.



Je ale známo, že MPEG-4 ještě není připraven a příprava může trvat ještě řadu měsíců či let. Další nevyřešenou otázkou je, jaký se bude používat kódovací systém u placených kanálů. Bude to Seca Mediaguard, který používá operátor Canal Satellite Numerique nebo Viaccess, který zase používá konkurenční TPS nebbo bude použit úplně jiný systém? Zatím ve Francii není rozhodnuto. Tato situace není příznivá pro výrobce a samozřejmě i diváky. Buď výrobci na trh budou dodávat terestrické set top boxy s různými integrovanými systémy s nadějí, že některý bude použitelný pro placené kanály v DVB-T ve Francii, nebo budou dodávat boxy se slotem (sloty), do kterého (kterých) bude možné vložit libovolný modul(-y) pro příjem kódovaných programů.

Vedle mnoha nejasností okolo "procesu digitalizace" ve Francii je jedna věc již jasná: všechny výše uvedené problémy a nejasnosti budou mít negativní dopad na digitální terestrickou televizi. Zájemce neví, jaký bude pro DVB-T vhodný přijímač a jaký dekodér a tyto nevyřešené problémy mohou řadu zájemců od koupi set top boxu odradit.

redakce





Reklama




Vybrané články