Quantcast

Podepsán kontrakt na Sirius 4

| Tisk

Společnost Nordic Satellite AB (NSAB) oznámila, že uzavřela kontrakt s Lockheed Martin (NYSE: LMT) na výrobu a dodání nového satelitu Sirius 4. NSAB vlastní ze 75% SES Astra (součást společnosti SES Global) a 25% vlastníkem je SSC (Swedish Space Corporation). Bližší podmínky smlouvy nebudou zveřejněny.

Sirius 4 bude vyroben na bázi platformy A2100AX a bude disponovat transpondéry v Ku a Ka pásmu. Očekávaná minimální životnost satelitu bude 15 let. Sirius 4 bude zaparkován na pozici 5 stupňů východně, kde již nyní slouží starší satelity Sirius 2 a Sirius 3. Start nosné rakety se satelitem je naplánován na druhý kvartál roku 2007.

Satelit Sirius 4 bude plnit několik úkolů. V první řadě to bude zajištění záložní transpondérové kapacity pro současné satelity Sirius 2 a Sirius 3 ve skaninávském a pobaltském trhu s širším pokrytí východní Evropy a Ruska. Sirius 4 bude mít 46 (!) aktivních transpondérů v Ku pásmu ve frekvenčním pásmu BSS a FSS.

Druhým úkolem nové družice bude zajištění širokého pokrytí transpondérů v Ka pásmu pro interaktivní aplikace ve Skandinávii a baltských zemích.

Třetím úkolem satelitu Sirius 4 bude zajištění pokrytí satelitem v sub-saharské Africe, který doplní současný satelit Astra 2B a připravovanou družici Astra 4A s africkým pokrytím v rámci flotily SES Global. K dispozici bude 6 aktivních transpondérů v Ku pásmu a jeden transpondér v Ka pásmu pro mezinárodní spojení mezi Afrikou a Evropou.



Per Norman, generální ředitel NSAB řekl: "Nové technologie družice Sirius 4 nabídne současným zákazníkům NSAB dlouhodobé zabezpečení přenosu signálu a umožní růst v Evropě, Rusku a Ukrajině. S africkým svazkem družice doplní současné nebo plánované pokrytí Afriky v rámci flotily SES Global."

Eda Gavrilis, prezident Lockheed Martin Commercial Space System, uvedl: "Jsme velmi spokojeni, že SES Global uzavřel s Lockheed Martin kontrakt k dodání výkonného a spolehlivého satelitu, který splní všechny požadavky.".

redakce





Reklama




Vybrané články