Quantcast

Topfield TF5000 PVR - matador v segmentu HDD přijímačů

| Tisk

Topfield TF5000 PVR - matador v segmentu HDD přijímačůZnačka Topfield je u nás v segmentu harddiskových přijímačů již delší dobu známa a myslím, že i vcelku dobře zapsaná jako slušná kvalita přinášející oproti srovnatelné konkurenci vždy něco "málo" navíc.

Topfield TF5000 PVR je dvoutunerový přijímač s možností vložení harddisku o velikosti až 160GB. Na zadním panelu přijímače kromě klasických dvou scart výstupů, audio a video cinchů, RS-232, optického digitálního výstupu zvuku, modulátoru a dvou LNB vstupů i výstupů nalezneme ještě další video výstup ve formátu S-Video a také USB konektor. Na předním panelu je rozhraní Common Interface pro dva CAM moduly a vedle obyčejného (pouze čtyřčíslicového) displeje pak základní tlačítka pro ovládání přístroje včetně přístupu do menu. Přijímač disponuje funkcí DiSEqC ve verzích 1.0/1.1/1..2/1.3 (podpora USALS). Podpora protokolu DiSEqC 1.1 pak může být pro některé z nás zajímavým zpestřením, jelikož díky této funkci v kombinaci s přepínačem DiSEqC 2.1 - ! např. Spaun SUR 420F - je možno s tímto přijímačem přepínat až mezi šestnácti konvertory. Přijímač má bezproblémové, standardně rychlé menu i přepínání stanic. V menu nalezneme i pěkně graficky zpracované jednoduché hry - PacMan, Bomb Hexa (inovovaný Tetris), ExBlock (známý také jako Arkanoid, Block Out či i pod jinými názvy). Ve zkoušeném přijímači zatím chyběla čeština jak v menu, tak v nastavení audia či titulků, nový software lze stahovat ale i OTA z pozice Astra1 19.2°E (parametry jsou již zadány v přijímači) - do ukončení testu ovšem touto cestou k dispozici žádný nový software nebyl. Přijímač disponuje zobrazováním svého vnitřního teletextu, který malé písmena zobrazuje správně i s diakritikou, velké pak bez diakritiky, nicméně také správně (nedochází tedy k nahrazovaní písmen s diakritikou nesmysluplnými znaky). U českého EPG v paketu UPC Direct přijímač nahrazuje veškerá písmena s diakritikou nesmyslnými znaky. Inicializace použitých dekodérů a karet při zapnutí přijímače probíhala dostatečně rychle, inicializace harddisku trvala o něco déle (cca. 15sec.).

Seznam stanic jednotlivých tunerů je podle mého velmi dobře zorganizován. Zatímco některé jiné dvoutunerové přijímače mají jeden seznam, ve kterém se nám duplicitně nacházejí stejné stanice naladěné jednou pod tunerem A a podruhé pod tunerem B, u tohoto Topfieldu je to uspořádáno tak, že stejné stanice zastávají v seznamu stejné programové místo a my si pak jen můžeme volit, zda chceme tu kterou stanici sledovat z tuneru A či z tuneru B. Přičemž seznam tuneru A lze celý najednou zkopírovat do seznamu tuneru B a tudíž odpadá dvojí ladění seznamu stanic. Samozřejmě nejsme tímto ochuzeni o možnost různé volby technického příjmu jednotlivých stanic (např. tuner A přes multifocus a tuner B přes motor). Pokud již z jednoho tuneru nahráváme, zobrazí se nám v seznamu stanic automaticky všechny stanice z tuneru druhého - pokud manuálně přepneme na první - v tu chvíli "zaměstnaný" - tuner, zobrazí se nám v něm jen stanice, které lze momentálně z tohoto tuneru přijímat, tj. stanice ze stejného paketu jako je stanice nahrávaná. V editaci seznamu stanic lze součastně přesouvat i více vybraných stanic najednou.

Mnou zkoušený kus přijímače byl bez dodaného harddisku, pro zkoušky jsem tedy do něj namontoval svůj starší a hlučnější Western Digital 40GB (2MB cash). Tichost chodu případně dodávaného harddisku jsem tedy posoudit nemohl, ale lze očekávat, že při použití některého z osvědčených HDD značky Seagate bude hlučnost na velmi přijatelné úrovni.

Co se pak týká samotného nahrávání, umí tento přijímač součastně dvě stanice nahrávat a třetí sledovat (ta sledovaná stanice pak ale musí být ze stejného paketu jako některá ze stanic nahrávaných, přičemž pokud jde o stanici zakódovanou a přístupová karta je využívána již pro některou z nahrávaných stanic, tak se nám stanice nezobrazí - přijímač nedokáže přístupovou kartu interně sdílet). Pokud je v době nahrávky k dispozici dekódovací karta, tak se nahrávka automaticky ukládá již rozkódovaná (karta se tedy automaticky "blokuje" pro rozkódovávání nahrávaného záznamu) a to se všemi atributy jako je například multilanguage či teletext. Jestliže přístupová karta k dispozici není, nahrávka se uloží zakódovaná a za pomocí příslušné karty ji lze pak dekódovat až později při přehrávání. Tohoto lze tedy využít, pokud bychom např. chtěli sledovat Galaxii Sport a přitom nahrávat z Primy a máme k dispozici jen jednu přístupovou kartu - postup by tedy byl potom takový, že bychom museli spustit nahrávání Galaxie Sport, aby se nám karta "zablokovala" pro tuto momentálně sledovanou stanici a až poté bychom spustili nahrávání záznamu z Primy, čímž by došlo k tomu, že by se tento záznam nahrál nedekódovaný a k jeho dekódování by došlo až později při přehrávání, kdy by již byla karta "volná".

Nahrávku lze převíjet třemi rychlostmi, kromě toho se můžeme v záznamu pohybovat šipkami vlevo vpravo, kdy se záznam přesune na námi stanovené místo. V tomto režimu se zobrazuje stupnice s vyjádřením minut i procent z celkového záznamu. Timeshifting se zde aktivuje při každém přepnutí na stanici a tuto funkci lze deaktivovat.

V seznamu nahrávek je uvedena zbývající volná kapacita harddisku a u každého záznamu je uvedena jeho datová velikost, časová délka a datum i počáteční čas jeho nahrávání, záznamy se dají přejmenovávat i stříhat (při střihu může dojít ke vzniku drobné krátkodobé mozaiky). Při nastavování timeru se zadává začátek nahrávky a doba trvání nahrávky, dále volba tuneru, ze kterého se má daná stanice nahrávat a také lze takto předprogramovanou nahrávku již předem manuálně pojmenovat. Samozřejmě lze nastavit nahrávání denní, týdenní, víkendové, atd. Pokud se záznam kryje s jiným, přijímač nám ho nedovolí uložit. Celkem lze uložit více než 21 záznamů (v návodu k obsluze jsem maximální počet záznamů v timeru nikde nevyčetl a praktickou zkoušku jsem ukončil při naprogramování záznamu s číslem 22).

Nahrávky můžeme stáhnout přes USB do počítače (u video i audiozáznamů ukládáno s příponou .rec) a zde je následně zpracovat například pomocí DVR-Studia (čistější střihy, převod do MPEG, ...). Pro stahování nahrávek je zapotřebí zvláštní ovladač, který je ke stáhnutí např.
zde .
Při stahování musí být receiver zapnutý (narozdíl např. od Homecastu S8000 CIPVR, který musí být při stahování ve stand-by). Přijímač dokáže přehrávat i přímé mp3 soubory, stažené z externího zdroje.

Topfield 5000PVR má i funkci PIP (obraz v obraze) - u kódovaných stanic je však omezení, kdy kartu lze aktuálně využít pouze jen pro jeden program. U funkce PIP docházelo občas k jakési neochotě přijímače zobrazit v obrazovém výřezu stanici z jiné satelitní pozice. Při standardním přepínaní mezi stanicemi pak k žádným problémům nedocházelo a přijímač přepínal mezi jednotlivými satelitními pozicemi bez problémů.

Topfield TF5000 PVR - matador v segmentu HDD přijímačůPřechody z volného na kódované vysílání u stanic ČT probíhal ve velké většině bez jakýchkoliv problémů. Dvakrát se ale stalo, že v době přechodu vypadl receiveru obraz i zvuk a bylo nutno jej přepnout na jinou stanici a zpět. Dvakrát proběhl přechod bez problémů, při zpětném shiftingu ale obraz i zvuk ve chvíli přechodu také vypadl a šestkrát proběhl přechod i zpětný shifting bez nejmenších problémů. Z celkového pohledu lze tedy posoudit reakce přijímače na přechody jako veskrze pozitivní. Zkoušeny byly kombinace dvou CAMů - TechniCAM CRW s kartou CzechLink Bios 3 a Philips CAM ver. 1.15.015 s kartou CzechLink Bios 2.

Zřídkavě také došlo k celkovému výpadku při obyčejném shiftování některé stanice z paketu CzechLink a to zřejmě bez přímé návaznosti na přechod z FTA na CAS. Bohužel z nedostatku času jsem původ či souvislosti tohoto vyjímečně se vyskytujícího problému nedokázal identifikovat.

Co se pak týká problému některých harddiskových modelů s častým zadrhávání nahrávky u studiových záběrů ČT či u nových českých seriálů (ČT i Prima), tak s tímto tento přijímač problémy žádné neměl a i takovéto záběry přehrával bez problémů, čistě a plynule.
Vypisování hlášky "Nejste oprávněni..." ("Sorry you cannot...") při součastném použití dvou karet stejného kódovacího systému (např. CzechLink a SlovakLink, či CzechLink a UPC Direct) jsem bohužel tentokrát nemohl vyzkoušet, protože jsem v době testu tohoto přístroje neměl přístup k dekódovací kartě paketu SlovakLink či UPC Direct.

Zkoušený přijímač s níže zmíněným softwarem nedokázal zobrazit video u FTA české parlamentní stanice 24.cz (problém i několika dalších přijímačů jiných značek - zřejmě primárně nezaviněný samotnými přístroji).

Za zapůjčení tohoto v dané cenové kategorii nadstandardně vybaveného přístroje děkuji touto cestou brněnské firmě Omko (Staňkova 33, www.omko.cz ).

HODNOCENÍ:
+ možnost nahrávat i dvě stanice najednou a třetí stanici sledovat (při technických omezeních uvedených v článku)
+ DiSEqC 1.1 (možnost přepínání až mezi šestnácti konvertory)
+ umožňuje nahrát i zakódovanou nahrávku a tuto dekódovat pomocí karty až dodatečně při přehrávání
+ PIP
+ funkční USB
+ pamatuje si manuálně změněnou jazykovou mutaci

- prozatím chybějící čeština (jak v menu, tak v nabídkách audia a titulků)
- neumožňuje interně sdílet dekódovací kartu (což je bohužel vlastnost i naprosté většiny ostatních dvoutunerových receiverů dostupných na našem trhu), zde toto ale do určité míry kompenzuje možnost nahrávat záznam zakódovaný a dekódovat ho až později při přehrávání
- v součastné době nezobrazí u stanice 24.cz obrazovou složku
- občasné problémy s přechody na ČT
- občasný (za krátkou dobu testu neidentifikovaný) problém při shiftingu stanic

Topfield TF5000 PVR
System ID 406
Loader ver. L4.06
Device ver. v5.2.51
Application ver. TF-NPC 5.10.97
Last Update May 19 2004

Některé vybrané technické specifikace:
Citlivost tuneru -65 ~ -25dBm
DiSEqC control V1.0/1.1/1.2/1.3 (USALS)
paměť systému Flash-ROM 2MB
RAM 64MB
EEPROM 2Kb
USB 2.0


spotřeba stand-by 8W
on max. 55W
rozměry 340 x 60 x 265mm
váha 4.2Kg

CAM CryptoWorks: TechniCAM CRW a CRW ver. 1.15.015
karta CzechLink : bios ver. 3 a bios ver. 2
použitý harddisk : Western Digital 40GB (2MB cash)

gespa





Reklama




Vybrané články