Quantcast

Výměna karet Polsatu s problémy, ABS-CBN v Irdeto

| Tisk

Boj proti pirátskému příjmu kódovaných satelitních programů a platforem pokračuje. Nejinak tomu bude i v letošním roce. Změny v systému kódování ohlásila řada (nejen) evropských operátorů. K jakým změnám dojde?

CYFROWY POLSAT
Cyfrowy Polsat, provozovatel druhé největší polské digitální satelitní placené televize, zveřejnil svůj záměr bojovat proti červnému příjmu již v minulých letech. Modifikace současného systému Nagravision, který se používá u starých karet již patrně nedovoluje další lepší zabezpečení a již koncem loňského roku podepsal s Kudelski Group kontrakt na dodávku nových dekódovacích karet Nagravision2 a používání vylepšeného systému Nagravision.

První kroky mohli diváci zpozorovat již na podzim loňského roku, kdy se u některých programů TVN objevil nový CAID 1801, který patří novým kartám a kódování Nagravision 2. Nový CAID se poté objevil i u všech programů paketu Cyfrowy Polsat na družici Hot Bird 3 (13 stupňů východně), na kmitočtech 12,322 a 12,360 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

Jak ukazuje situace posledních dnů, není přechod na systém Nagravision2 tak jednoduchý, jak se původně plánovalo. Podle původních plánů měl být původní systém Nagravision 1 odpojen koncem loňského roku, nestane se tak zřejmě ani v nejbližších týdnech či měsících. Ukazuje se totiž, že některé starší set top boxy, které byly dodávány k příjmu, mají problémy s novými kartami. Kdy budou problémy odstraněny není známo. Podle neoficiálních informací vše nasvědčuje tomu, že přechod na nové karty bude probíhat postupně v průběhu letošního roku.

Paket Cyfrowy Polsat je kódován v simulcryptu - v Nagravision 1 i Nagravision 2. Přechod na nový systém je nutný z důvodu lepšího zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem. Nový Nagravision 2 se s úspěchem používá v Německu (Premiere, Kabel Deutschland) či ve Španělsku (Digital+).

ABS-CBN
Společnost Irdeto Access oznámila, že podepsala kontrakt s filipínským broadcasterem ABS-CBN Broadcasting Corporation (ABS-CBN), největší mediální společností na Filipínách, k migraci všech satelitních DTH zákazníků v Evropě a na Středním Východě na nový systém Irdeto PIsys.

Možný pirátský příjem a s tím i související finanční ztráty jsou jedním z důvodů k změně kódovacího systému. Společnost ABS-CBN používá systém Irdeto PIsys v uplinkové stanici v Burlingame (Kalifornie). Filipínská ABS-CBN podepsala smlouvu s Irdeto Access již v minulých měsících, která umožnila přechod na systém Irdeto v Americe. Aktuální smlouva znamená přechod na Irdeto i v dalších oblastech, kde společnost nabízí svoje placené kanály - tj. v Evropě a na Středním Východě, čímž bude firma ABS-CBN používat systém Irdeto jako jediný systém zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem.

Paket ABS-CBN se pro Střední Východ vysílá přes ruský telekomunikační satelit LMI-1 (75°E), v C pásmu na kmitočtu 3,800 GHz, polarizace horizontální, SR 16000, FEC 1/2 a v Ku pásmu na frekvenci 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 20000, FEC 3/4.



Stejný paket je vysílán i přes družici Atlantic Bird 3 (5°W), na kmitočtu 12,711 GHz, polarizace horizontální, SR 30000, FEC 1/2.

Paket ABS-CBN obsahuje programy TFC Middle East, ABS-CBN News Channel, Cinema One Global, Pinoy Central TV, TFC Europe a rozhlasové stanice DZMM - Radyo Patrol a WRR 101,9 For Life.

Všechny programy jsou zakódovány systémem Nagravision 1, který ale v budoucnu opustí a přejde na Irdeto2. Přechod na jiný systém bude zároveň znamenat ukončení komerčního využívání systému Nagravision 1 v Evropě. Nagravision 1 opustí nejenom ABS-CBN a Polsat ale i TV Cabo.

dle satkurier.pl, AdTV

redakce





Reklama




Vybrané články